— maandag 12 september 2022, 14:03 | 0 reacties, praat mee

Herdenking Bijlmer-vliegramp op 4 oktober live uitgezonden bij NOS

Omwonenden bekijken de ravage bij daglicht. Op 4 oktober boorde een Boeing 747 zich in Bijlmerflats Groeneveen en Klein-Kruitberg. Er vielen 43 doden. | - © Werry Crone / Hollandse Hoogte

De NOS zendt de herdenking van de Bijlmer-vliegramp op 4 oktober vanaf 17.00 uur live uit op NPO 2. De uitzending wordt gepresenteerd door Mark Visser en Martijn Bink doet live verslag. Laatste wijziging: 13 september 2022, 15:36

De herdenking start in het Cultureel Educatief Centrum in Amsterdam-Zuidoost, meldt de omroep. Daar worden toespraken gehouden van onder anderen Femke Halsema, de burgemeester van Amsterdam. Ook verzamelen overlevenden en nabestaanden zich in het gebouw. Vervolgens trekt de groep in een stille tocht naar het Groeiend Monument, een boom die na de ramp bleef staan. Daar worden de namen van de slachtoffers voorgelezen en wordt een minuut stilte gehouden.

Tot slot is er een kranslegging. Ook worden reportages getoond en spreekt Visser met mensen over de ramp.

Op 4 oktober 1992 stortte een Boeing 747, met voornamelijk goederen aan boord, neer op twee flatgebouwen in de Amsterdamse Bijlmermeer. Uit onderzoek bleek dat de veiligheidspin van een van de motoren was losgeschoten. Zeker 43 mensen kwamen om het leven, onder wie de drie bemanningsleden van de Boeing.

In de maanden na de ramp werden bewoners en reddingswerkers ziek, waarna uitvoerig onderzoek werd gedaan naar de oorzaak daarvan en de gevolgen van de ramp zelf. Dit leidde uiteindelijk in 1998 tot een parlementaire enquête over welke informatie er allemaal was achtergehouden.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.