training eu starters

— donderdag 23 juni 2016, 14:01 | 2 reacties, praat mee

Henk Hofland, meester van de nieuwsanalyse

Henk Hofland, gefotografeerd door Ilvy Njiokiktjien voor Villamedia - © Ilvy Njiokiktjien

In Memoriam In café Scheltema aan de Amsterdamse Nieuwezijds Voorburgwal moest ik Henk Hofland een onaangename mededeling doen. De Journalist, zoals ons vakblad toen nog heette, zou stoppen met de korte columns die enkele medewerkers bij toerbeurt schreven. In plaats daarvan zouden we twee pagina’s inruimen voor artikelen met meer diepgang die we deftig Essays noemden. Dat was tevens de troost die ik kon bieden: enige malen per jaar zouden we Hofland vragen zo’n essay te schrijven. Laatste wijziging: 30 juni 2016, 10:44

Als ik hem in de jaren daarna belde met een voorstel voor een nieuwe aflevering, reageerde hij steeds gretig. De ideeën tuimelden over elkaar heen en na tien minuten was er stof genoeg voor wel drie artikelen.

Het mooiste artikel dat in deze reeks verscheen, was Hoflands ‘Nieuwsanalyse als magneet’. Ik had hem gevraagd het artikel te schrijven als een soort handleiding voor aankomende journalisten. Wat was het geheim van de goede nieuwsanalyse?
Toen het artikel – tegen Hoflands gewoonte – enkele uren voor het verstrijken van de deadline nog niet binnen was, belde ik hem op in het Chelsea-hotel, zijn periodieke observatiepost in New York. ‘Vreselijk! Helemaal vergeten. Hoe laat moet je het hebben? Over twee uur? Prima, dan is het er.’

Twee uur later was het stuk er. De nieuwsanalyse in tien punten, beginnend met de vaststelling dat een goede analyse niet alles vanaf het begin hoeft uit te leggen. Dat doet de lezer onrecht en maakt de analyse lang en vervelend. Regel 10 luidde dat de krachten der continuïteit meestal sterker zijn dan de krachten van de verandering. Een prima stuk maar helaas te kort. Het vaste formaat vereiste 1500 woorden en dit waren er maar 1000.

Weer belde ik het Chelsea-hotel. ‘Ja, nu je het zegt, weet ik het weer. Ik kan je zo nog een aanvulling sturen van 500 woorden. Hoe lang heb ik nog? Een uur? Dan heb je het.’ En na een uur was het er.

Wie de tien punten had gelezen zou denken dat daarmee de fijne kneepjes van de nieuwsanalyse uitputtend waren weergegeven. Wie zich aan deze regels hield zou een perfecte nieuwsanalyse schrijven. De verrassing was dan ook dat de de vier overwegingen die Hofland bij wijze van naschrift uit zijn mouw schudde nog minstens even essentieel leken. Hier was een journalist aan het woord die even snel kon analyseren als formuleren.

Ik citeer alleen het slot: ‘Wie van het schrijven van nieuwsanalyses zijn/haar beroep maakt, doet er goed aan al die stukjes te bewaren - niet uit overwegingen van ijdelheid maar tot stimulering van de zelfkritiek. Dat men soms de plank misslaat en dan weer raak, hoort tot de risico’s en vreugden van het vak. Maar er is nog iets anders: in jaren van nieuwsanalyse ligt een zeer verhulde autobiografie. De schrijver heeft de toestanden zonniger beoordeeld naarmate het hem persoonlijk beter ging, en zag de wereld dichter tot de afgrond naderen als het haar minder voor de wind ging. In de analyse verschijnt de toestand in stad, land en wereld als het licht, ontbonden in de kleuren van de regenboog, weerkaatst door de spiegel van de eigen persoonlijkheid.’

Ter gelegenheid van de laatste eeuwwiselling organiseerde de redactie van De Journalist een verkiezing door geselecteerde experts van de ‘Journalist van de eeuw’. Het werd – vanzelfsprekend zou ik zeggen – Hofland, een van de langst dienende en meest veelzijdige journalisten van zijn tijd. Nu hij op 21 juni 2016 is overleden, kunnen we vaststellen dat zijn oeuvre inderdaad een tijdperk beschrijft, weerspiegeld door zijn persoonlijkheid.

Piet Hagen is oud-hoofdredacteur van De Journalist en schreef in zijn boek Journalisten in Nederland, een persgeschiedenis in portretten (2002) een profiel van Hofland onder de titel ‘De wereld der wetmatigheden’.

Lees ook: Journalistiek icoon Henk Hofland (88) overleden

Bekijk meer van

Henk Hofland

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

2 reacties

E. van de Beek, 24 juni 2016, 13:55

“Henk Hofland, meester van de nieuwsanalyse”?
Henk Hofland, roeptoeter van het Pentagon, betaald door NAVO-lobbyclub Atlantische Commissie.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.