— maandag 2 januari 2017, 16:22 | 0 reacties, praat mee

‘Heel Journalistiek Holland Bakt’

Heel Journalistiek Holland Bakt. Dat zou de werkwijze moeten zijn voor journalisten: vertellen wat ze te weten zijn gekomen, hoe ze het bevestigd hebben gekregen en hoe de lezers dat kunnen herhalen. Dat schrijft Margo Smit in haar laatste blog als ombudsman bij NOS Nieuws. Vanaf deze week is ze ombudsman voor de hele publieke omroep.

Smit houdt een warm pleidooi voor transparantie en verantwoording in de journalistiek. Zij besluit haar pleidooi:

‘Aan het eind van het jaar vraagt de Amerikaanse journalistieke denktank Nieman Lab, een aantal slimme collega’s om voorspellingen over het vak. Bij de overgang van 2016 naar 2017, wanneer termen als fake news en post truth op veel lippen liggen en de journalistiek door (onder meer) transparantie het vertrouwen zal moeten behouden dan wel herwinnen, zegt een van de ondervraagden: “In 2017, let’s tell readers every day: Here’s what we learned, here’s how we confirmed it, and here’s how you can do the same.”

Hij noemt het procédé “baking transparency into our routines”. Als ombudsman voor de journalistieke publicaties van alle Nederlandse publieke omroepen is het mijn opdracht daar in den brede aan bij te dragen. Heel Journalistiek Holland Bakt.’

Zij concludeert daarvoor dat dat bij de NOS redelijk is gelukt. Alleen is de herstelrubriek van de NOS, waar ze grote en kleine correcties publiceren, nauwelijks te vinden.

Bij de publieke omroep krijgt ze een eigen plek op de site.

Bekijk meer van

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.