website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Harry Heuts over fotograferen met Carnaval

Theo Audenaerd — Geplaatst op dinsdag 5 maart 2019, 15:33

© Harry Heuts

Foto DNA Naar foto’s kijk je. Theo Audenaerd, oud-beeldredacteur bij de Volkskrant, doet meer. Hij vertelt het verhaal achter een foto. Deze keer praat hij met de Limburgse fotograaf Harry Heuts over fotograferen (in de voorbereiding naar) met Carnaval. Heuts: ‘Zo’n dweilorkest dat repeteert voor de optocht is natuurlijk iets heel anders dan een katholiek mannenkoor dat zijn kerstgezangen oefent op een podium.

Verslaggever Kristel Schreurs van Dagblad de Limburger was bij de repetitie van de Maastrichtse “zaate hermenie Sjevraoje” om een stukje te maken voor de rubriek Lekker Weekend (editie 9 februari) die elke zaterdag het L-magazine van De Limburger siert. Via de opdracht van de fotoredactie had Scheurs in het kort de insteek omschreven zodat ik wist wat voor soort foto het moest worden.

Mehrdad Seirafi, in Iran geboren en al acht jaar hier in Maastricht, stond centraal in haar ­bericht. Logisch dat hij het middelpunt moest zijn in mijn foto. Doordeweeks werkt Seirafi als neurowetenschapper en in het weekend doet hij aan theater en dans. En, hij speelt bij het dweilorkest. Eerst met de sambabal maar vanaf dit seizoen blaast hij de bariton tuba. Hij is gek op carnaval.

Toen ik café Abrahamslook, hier in een uithoek van Maastricht, binnenstapte was het er één grote, uitgelaten bende. De muzikanten waren druk met inblazen en ze waren al aan het bier. De repetitie moest toen nog beginnen. Het was een vrolijke, luidruchtige chaos. Alles en iedereen tetterde door elkaar heen.

Door mijn jarenlange ervaring weet ik dat het helpt als je als fotograaf de kleur aanneemt van de omgeving waarin je werkt. Je moet een soort sociale kameleon zijn, zeg ik altijd. Soms gaat het snel, maar hier duurde het een tijdje voordat het tafereel op de plek stond zoals ik het wilde. De muzikanten moesten flink inschuiven, want het format van de rubriek vereist dat er aan de rechterkant van het beeld ruimte is voor een kolom tekst. Ondanks de beperkte ruimte wilde ik zoveel mogelijk instrumenten laten zien.

En dan was er ook nog een jongeman met een beperking die muzikaal nadrukkelijk aanwezig was. Het kostte wat moeite hem bij de les te houden, maar ik wilde hem er heel graag bij hebben als onderdeel van het orkest.

Alles bij mekaar fotografeerde ik een minuut of elf. Tja, carnaval hé.’

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.