e learning nvj

— maandag 28 december 2020, 09:00 | 0 reacties, praat mee

Handgranaat voor deur verslaggever De Limburger; aanval op vrije pers

Bjorn Oostra, hoofdredacteur van De Limburger, staat de pers te woord voor de woning van verslaggever Jos Emonts. - © Foto: ANP

Bij de voordeur van een journalist van dagblad De Limburger is zondag een handgranaat gevonden. Het gaat om het huis van misdaadverslaggever Jos Emonts in de plaats Neer. Bjorn Oostra, hoofdredacteur van De Limburger, spreekt van 'een aanval op de vrije pers.'

Emonts liet zondag zijn hond uit en vond de granaat toen hij weer thuiskwam. ‘Ik nam het niet al te serieus, nam er een foto van en stuurde die naar mijn broer. Die zei dat ik toch maar even de politie moest bellen’, zegt Emonts tegenover de NOS.

Hij heeft geen idee waarom er een explosief bij zijn huis lag. Emonts is al 43 jaar journalist en is nu zo’n tien jaar misdaadverslaggever. Hoofdredacteur Oostra gaat er vanuit dat het met zijn werk als journalist te maken heeft, ook al zijn er nog geen concrete aanwijzingen.

Het explosief stond volgens de journalist op scherp. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) zal het onschadelijk maken. Uit voorzorg zijn Emonts en zijn buren geëvacueerd.

Burgemeester Schmalschläger van Leudal, waar Neer onder valt, heeft besloten om camera’s op de openbare weg in de buurt van de woning te laten plaatsen.

De NVJ, bij mondde van algemeen secretaris Thomas Bruning, veroordeelt vondst. ‘Journalisten zijn niet partijdig. Zij verslaan het nieuws en moeten dat in alle vrijheid kunnen doen.’ Oostra geeft aan dat De Limburger zich niet laat intimideren en doorgaat met misdaadverslaggeving.

Meer bij de NOS en De Limburger.

Bekijk meer van

Persveilig De Limburger Aanslag

Praat mee

nvj e-learning  artikel

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Uitgever

Marjolein Slats
Waarnemend hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Karin Bais
Sales

Sofia van Wijk
Sales

Jenny Fritschy
Sales

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.