website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Handboek over ‘respectvolle verslaggeving’ gepresenteerd

Lars Pasveer — Geplaatst in Journalistiek op Wednesday 18 October 2017, 10:24

Nieuws

Diverse Europese media-organisaties hebben vorige week de ‘Respect Words’-campagne gelanceerd, met als resultaat een handboek met richtlijnen en woorden die zouden moeten worden gebezigd en vermeden in berichtgeving over migranten en etnische en religieuze groeperingen.

De betrokken organisaties stellen dat de richtlijnen als aanvulling zijn bedoeld op regels die redacties al hanteren.

De richtlijnen met de titel The European Ethical Code For The Media moet hate speech helpen verminderen en meer positieve elementen van immigratie en integratie van minderheden belichten.

Volgens de opstellers moet generalisering van groepen (moslims, joden, roma-zigeuners e.d.) worden vermeden omdat dat geen recht doet aan de diversiteit binnen die groepen. Ook moeten journalisten er voor waken door politici of groeperingen te worden gebruikt om tegenstellingen aan te wakkeren.

Het handboek (hier in .pdf te downloaden) haalt voorbeelden aan van overdrijving, het klakkeloos herhalen van uitspraken van politici of het onjuist beschrijven van asielzoekers (economisch of op de vlucht voor geweld).

Het project, dat mede werd gefinancierd door de Europese Unie, krijgt binnen rechtse media stevige kritiek. Het zou bijvoorbeeld volgens Breitbart bedoeld zijn om misdaden en geweld van migranten onder het tapijt te vegen, onder meer vanwege de suggestie dat achtergrond en religie niet vermeld moeten worden, behalve wanneer dat strikt noodzakelijk is voor het verhaal. Meer bij International Press Institute

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.