training eu starters

— maandag 3 mei 2010, 09:06 | 4 reacties, praat mee

Hagoort: ‘hier valt niets te halen’

Volgens bestuursvoorzitter Henk Hagoort valt er 'niets te halen' bij de publieke omroep. Dit zegt hij als reactie op de bezuinigingsroep van de politieke partijen. Hagoort voelt zich in het defensief gedrukt. 'Symboolpolitiek. Oude afrekeningen. Sentiment. Het zijn verkapte stellingnames over waar de publieke omroep toe dient. Daar verzet ik me tegen. Ik wil het realisme terug in de discussie.' Dat realisme houdt voor Hagoort in dat het programma-aanbod buiten schot blijft. 'Wat ik wil voorkomen is dat er vanuit Den Haag via ondoordacht beleid een greep in de programmering wordt gedaan. [...] Het is een illusie dat je hier tientallen miljoenen weg kunt halen zonder dat dat je programmering raakt.' Meer bij het Financieele Dagblad Laatste wijziging: 3 mei 2010, 11:54

Bekijk meer van

NPO

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

4 reacties

Adrie Boxmeer, 3 mei 2010, 11:45

De reactie van Hagoort is wel erg gemakkelijk en doorzichtig. Door de wens van de politiek om te bezuinigen op de publieke omroep af te doen als “symboolpolitiek, oude afrekeningen, sentiment” hoeft hij niet inhoudelijk in te gaan op de voorstellen. Beste heer Hagoort, ook ik snap dat je bij de publieke omroep maar enkele miljoenen kunt halen en dat dit een druppel op een gloeiende plaat is gezien het feit dat er miljarden moeten worden bezuinigd. Maar symboolpolitiek of niet, ik snap werkelijk niet waarom een klein land als Nederland drie landelijke publieke tv-netten moet hebben, terwijl een veel groter land als Duitsland zichzelf heel goed kan bedruipen met “slechts” twee landelijke publieke netten. Geachte heer Hagoort, in plaats van met een reactie te komen die het ene cliché aan het andere rijgt, daag ik u uit om mij te vertellen waarom Nederland zo nodig drie landelijke tv-netten nodig heeft. Ik ben benieuwd naar uw reactie.

ivar penris, 3 mei 2010, 13:12

Ik ben een groot voorstander van een publiek, gesubsidieerd net om bijvoorbeeld goede documentaires en nieuwsprogramma’s in leven te houden, maar als mijnheer Hagoort aan Adrie Boxmeer heeft uitgelegd waarom dat drie netten zouden moeten zijn, mag hij mij vervolgens verklaren waarom amusementsprogramma’s als die van Paul de Leeuw of het Tros Muziekfeest gesubsidieerd moeten worden. Die zouden het prima op eigen kracht redden bij een commerciele zender. Dan is het maar symboolpolitiek van ‘slechts’ enkele miljoenen, het zou een goede symbolische actie zijn als wij de villa van De Leeuw in Blaricum niet meer subsidieren.

Kees Klijn, 3 mei 2010, 13:34

Er valt heel veel te halen bij de publieke omroepen.  We moeten terug naar de basis van een publieke omroep: alleen datgenen doen wat in het publieke belang is. Verzorg het journaal, duid het nieuws. Meer is niet nodig, de rest kun je aan de markt overlaten. Dan heb je geen honderden miljoenen nodig om allerlei dure betaalde presentatoren en aanverwante figuren op te laten draven.

Kees Cornelder, 3 mei 2010, 14:41

Het realisme dat Hagoort bij de PO terug wil: was dat er dan ooit, alleen al bedrijfsorganisatorisch gezien?
Versnippering staat immers - dat ‘unieke’ Nederlandse Publieke Omroepbestel - in Hilversum dwingend voorgeschreven. En dan heb ik het nog niet eens over al die vele net-nog-niet-illegale financieringsconstructies die bedacht zijn etc waardoor ‘Hilversum’ formeel niet, maar in werkelijkheid een (organisatorisch-uiterst ingewikkeld) commerciël ondernemingsDing is.
Dit is zeker niet alleen weer zo’n neoliberaal, volstrekt uit de hand gelopen graaiDing: de oorsprong ervan zijn in sommige opzichten oeroud.
Maar toch lief van Hagoort dat hij iets ‘terugwil’ wat er nooit was.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.