mgm nvj maart

— donderdag 27 december 2012, 08:40 | 0 reacties, praat mee

‘Hacker’ toespraak veranderde slechts url

De man die er voor zorgde dat de kersttoespraak van koningin Beatrix vroegtijdig uitlekte, zegt alleen enkele nummers in een url op de website van het koninklijk huis te hebben veranderd. Hij was niet gericht op zoek naar de kersttoespraak, zei hij in het NOS journaal. "Ik zat zo maar even rond te klikken op die website, om te kijken hoe dat allemaal werkte", lichtte Anne Jan Roeleveld toe. Hij zegt geen hacktools te hebben gebruikt. De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) betreurde het uitlekken van de toespraak. Volgens de RVD stond de toespraak ,,op stand-by'' op de website rijksoverheid.video.nl. ,,Het bestand was voorzien van een numerieke code, niet alleen een jaartal zoals door sommigen is beweerd'', aldus de RVD. Volgens de RVD is het uitlekken van de toespraak niet helemaal vergelijkbaar met het uitlekken van de Miljoenennota in 2011. Toen wist een journalist op eenvoudige wijze bij de Miljoenennota te komen. ,,Vorig jaar was de naam van de site miljoenennota.prinsjesdag2010.nl. Ik heb dat 2010 weggehaald en er 2011 van gemaakt'', verklaarde Bram Talman destijds. Volgens de RVD was het deze keer niet mogelijk dezelfde truc toe te passen. Als de RVD alerter was geweest had dit voorkomen kunnen worden, zegt ict-journalist Brenno de Winter tegenover Radio 1. Zo zou de internetsite met een bepaalde instelling onbereikbaar zijn geweest als iemand het adres had ingevoerd. "Om dat in te stellen is denk ik ongeveer 20 seconden werk. Dit is echt nalatigheid van de RVD'', aldus De Winter.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.