— dinsdag 29 december 2020, 11:02 | 0 reacties, praat mee

Grapperhaus neemt bedreiging Limburgse journalist zeer serieus

© ANP / Bart Maat

Minister Ferd Grapperhaus neemt de bedreiging van journalist Jos Emonts van dagblad De Limburger hoog op. Dat meldt hoofdredacteur Bjorn Oostra van De Limburger in zijn krant, na een gesprek met de minister.

Oostra zegt dat minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid hem zondag heeft gebeld na de vondst van een handgranaat voor de deur van misdaadjournalist Emonts. Grapperhaus sprak zijn steun uit en liet zich informeren over het incident.

Zondagochtend vond Emonts een handgranaat voor zijn huis in Neer nadat hij de hond had uitgelaten. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) werd opgeroepen en een aantal huizen werden uit voorzorg ontruimd. Emonts zei zondag tegen L1 dat hij verwacht dat de granaat te maken heeft met zijn werk.

PersVeilig
Sinds de oprichting van de website PersVeilig in november vorig jaar hebben vijf journalisten uit Limburg melding gemaakt van ernstige bedreiging.

“In drie gevallen gaat het om bedreiging vanuit de criminele wereld”, zegt Peter ter Velde tegen L1. Hij is veiligheidscoördinator van de NOS en projectleider van PersVeilig. Dat is een initiatief van het Genootschap van Hoofdredacteuren, de Nederlandse Vereniging van Journalisten, het Openbaar Ministerie en de politie om geweld en agressie tegen journalisten in Nederland terug te dringen.

“De meeste bedreigingen aan het adres van journalisten komen via de sociale media, maar wat nu is gebeurd in Neer gaat veel verder”, zegt Ter Velde.

Meer bij De Limburger en L1

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.