data als kans

— woensdag 13 juli 2022, 08:23 | 0 reacties, praat mee

Google vermindert werving personeel met oog op mogelijke recessie

Het Google-hoofdkwartier in Mountain View, California. Het bedrijf trekt voorlopig geen nieuw personeel aan, met het oog op een mogelijke recessie. | AFP

Het Amerikaanse internetconcern Google is van plan om de aanwerving van nieuw personeel voor de rest van het jaar te verminderen vanwege een mogelijke economische recessie. Dat meldde bestuursvoorzitter Sundar Pichai van Alphabet, het moederbedrijf van Google, in een e-mail aan het personeel. Laatste wijziging: 13 juli 2022, 08:27

Volgens Pichai zal Google zich in 2022 en 2023 vooral concentreren op het inhuren van personeel op het gebied van “engineering, technische en andere kritieke functies”. Volgens de bestuursvoorzitter heeft Google in het tweede kwartaal 10.000 medewerkers toegevoegd en zullen in de komende maanden nog wel pas afgestudeerden van universiteiten worden geworven.

Historisch gezien is Google relatief immuun gebleven voor economische neergangen in de technologiesector. Het internetconcern stopte meer dan tien jaar geleden met het aannemen van personeel tijdens de financiële crisis, maar heeft sindsdien regelmatig nieuwe werknemers aangenomen voor zijn belangrijkste advertentieactiviteiten en voor de activiteiten op het gebied van smartphones, zelfrijdende auto’s en draagbare apparaten die nog niet winstgevend zijn.

Google-moeder Alphabet, die op 31 maart bijna 164.000 mensen in dienst had, heeft de afgelopen jaren voornamelijk mensen aangenomen voor de clouddivisie van Google en nieuwe gebieden zoals hardware.

De stap van Google weerspiegelt die van andere technologiebedrijven. In mei zeiden Snap en Lyft al dat ze het aannemen van personeel zouden vertragen. Enkele weken later volgden Instacart en Tesla. Eerder deze week kondigde concurrent Microsoft aan dat het een klein aantal banen zou schrappen. Meta Platforms, het bedrijf achter Facebook, schroefde ook zijn aanwervingsplannen terug vanwege zorgen over de economische omstandigheden.

De Duitse investeringbank Berenberg verwacht voor later dit jaar een “hopelijk beperkte” recessie, waar vooral grote mediabedrijven last van zullen hebben, omdat er volgens Berenbergs analisten minder reclame verkocht zal worden.

Er zijn voor grote economieën veel uitdagingen, van inflatie tot energietekorten door de oorlog in Oekraïne. Voor 2023 verwacht de bank een afname van de advertentiemarkt van zo’n 5 procent. Dat weerspiegelt volgens Berenberg “de neiging van de advertentiemarkt om overdreven te reageren op een knik omlaag in de economie”.

Bekijk meer van

Google Berenberg

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.