— vrijdag 8 februari 2013, 13:47

‘Google moet uitgeverijen EU betalen’

Het bod dat Google onlangs maakte aan Franse uitgevers om ze te betalen zou ook moeten gelden voor alle andere uitgeverijen in Europa. Dat zei Francisco Pinto Balsemao, directeur van de Europese Uitgevers Raad (EPC). De zoekgigant steekt 60 miljoen euro in een Frans innovatiefonds en Google heeft toegezegd nauwer te gaan samenwerken met Franse uitgevers om hen geld te laten verdienen via Google’s advertentienetwerk. De Franse regering dreigde met wetgeving te komen om zoekmachines als Google te dwingen te betalen voor het verwijzen naar meldingen van nieuwswebsites. Ook met Belgische uitgevers werden afspraken gemaakt, na jarenlange juridische procedures.

Volgens Balsemao krijgen zoekmachines meer dan 90 procent van de inkomsten uit online reclame die geplaatst worden bij nieuws van uitgeverijen. “De situatie is erg slecht voor mediabedrijven. [...] Dus alle aggregatoren, zoals Google, moeten betalen.” De EPC representeert 26 van Europa’s grootste mediabedrijven zoals Thomson Reuters, Axel springer en News International. Meer bij Reuters / Engadget

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.