mgm nvj maart

— woensdag 15 oktober 2008, 08:58 | 2 reacties, praat mee

Google mag geen thumbnails tonen

UPDATE Google maakt inbreuk op het auteursrecht van de fotografen door het het vertonen van thumbnails van foto’s in zoekresultaten. Dat zeggen Duitse rechters, na de behandeling van twee verschillende zaken die waren aangespannen door de fotograaf Michael Bernhard en tekenaar Thomas Horn. Volgens de rechters maakt het voor het auteursrecht niet uit of de plaatjes kleiner of in een lagere resolutie worden getoond dan de originele afbeeldingen. Door het verkleinen van een plaatje wordt immers geen nieuw werk gecreëerd. Google gaat tegen de uitspraken in hoger beroep. Meer bij Webwereld Laatste wijziging: 16 oktober 2008, 10:54

Vorige week nam Erik van Heeswijk afscheid als vice-voorzitter van de NVJ. Tijdens het debat “Auteursrecht Online. Jatten, gunnen of gewoon afrekenen?”, dat door de NVJ en de sectie Internet ter gelegenheid van het afscheid was georganiseerd, werd al duidelijk dat er veel (oprechte en geveinsde) onwetenheid bestaat over wat auteursrechtelijk is toegestaan op internet.

Bekijk meer van

Google

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

2 reacties

Eduard Bekker, 15 oktober 2008, 09:35

Dom. Een aankeiler met thumbnails maakt het voor de bezoeker van Google alleen maar aantrekkelijker om op de link naar de grote foto te klikken.
Door thumbnails tegen te willen houden, kun je bezoekers en dus mogelijk ook inkomsten mis lopen.

Sander, 15 oktober 2008, 13:52

Dom of niet dom is de kwestie niet. Het punt is dat je van de auteurswet de zeggenschap over je werk krijgt. Alleen wie het auteursrecht bezit (je werkgever of bij freelancers jij zelf) mag beslissen of en zo ja op welke voorwaarden je toestemming tot publicatie geeft aan iemand. Stel je eens voor dat dat niet zo was, en iedereen ongevraagd alles mocht overnemen naar eigen believen. Daar is toch niemand voor? Google publiceert zonder te vragen. Dat mag niet, en het hoort ook niet. En of ze er geld mee verdienen of niet doet er in principe ook al niets toe.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.