— vrijdag 13 augustus 2021, 10:55 | 0 reacties, praat mee

GGD wil dat RTL Nieuws datasets deelt

RTL Nieuws gaat niet in op een verzoek van de GGD, dat graag inzage wil in data rondom een lek bij de gezondheidsdienst. De nieuwsorganisatie kreeg begin dit jaar databestanden in handen, die de privégegevens bevatten van zo’n 600 personen. De gegevens zijn afkomstig uit systemen van de GGGD.

De GGD zegt de datasets niet te kennen en wil ze graag alsnog inzien en delen met de politie. Ook wil de gezondheidsdienst de datasets inzien om gedupeerden ervan op de hoogte te stellen dat hun data zijn ontvreemd. Volgens de internetcriminelen die de data met RTL Nieuws deelden, is de lijst met gegevens van 600 personen nog maar een voorproefje en zijn er in werkelijkheid data van duizenden tot tienduizenden personen gestolen.

RTL Nieuws heeft het verzoek om de data te delen geweigerd, omdat de nieuwsorganisatie onafhankelijk onderzoek uit wil kunnen voeren en geen verlengstuk wil zijn van opsporingsdiensten. “De GGD is volgens de hoofdredactie van RTL Nieuws zelf verantwoordelijk voor het onderzoek naar de datadiefstal en het informeren van gedupeerden”, aldus RTL Nieuws. Daarnaast heeft RTL Nieuws de datasets inmiddels verwijderd.

Bekijk meer van

RTL Nieuws GGD

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.