— woensdag 1 oktober 2008, 09:40 | 0 reacties, praat mee

‘Bedrijfsmodel kranten onhoudbaar’

PricewaterhouseCoopers (PWC) stelt na uitgebreid onderzoek dat het huidige bedrijfsmodel dat krantenuitgevers hanteren op de lange duur niet is vol te houden. Het bureau publiceerde voorspellingen over kranten, tijdschriften en boeken in de periode 2008 tot 2012. Internetters vinden steeds beter de weg naar de websites van Nederlandse dagbladen, waardoor bestedingen van adverteerders verschuiven van print naar internet. Krantensites profiteren vooralsnog minder van verschuivingen op de advertentiemarkt dan specifieke online nieuwssites, aldus PWC. Investeringen in techniek leveren bovendien voornamelijk operationele kostenbesparingen op. De oorzaak ligt volgens John Middelweerd van PWC dat het kranten ontbreekt aan nieuwe contentstrategieën en noodzakelijke organisatiewijzigingen nog niet zijn doorgevoerd. Die zijn volgens Middelweerd noodzakelijk om meer multimediaal te kunnen opereren. PwC verwacht dat in 2009 een daling van de totale krantenoplage zal doorzetten en dat er een consolidatiegolf zal plaatsvinden. Gratis krant DAG, dat vandaag voor het laatst op papier verschijnt maar online doorgaat, zou daarvan een eerste voorbeeld zijn. Meer bij PricewaterhouseCoopers.

Bekijk meer van

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.