e learning nvj

— woensdag 29 augustus 2012, 15:03

Genomineerden De Loep 2012 bekend

De Nederlands-Vlaamse Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) reikt in 2012 voor de negende keer De Loep uit, een prijs voor onderzoeksjournalistiek in het Nederlandse taalgebied. De prijs heeft drie categorieën: tekstuele productie, audiovisuele productie en de aanmoedigingsprijs. In de eerste twee categorieën kon de jury drie producties nomineren, voor de aanmoedigingsprijs zijn geen producties genomineerd. De winnaars worden bekend gemaakt op vrijdagavond 16 november 2012 tijdens het diner op de VVOJ-conferentie Onderzoeksjournalistiek/European Investigative Journalism Conference in Antwerpen. Laatste wijziging: 30 augustus 2012, 11:40

In de categorie tekstuele producties viel vooral de positieve inbreng van de regionale kranten op, hoewel juist deze media het veelal niet makkelijk hebben.

De nominaties voor De Loep tekstuele producties zijn:

- De Roermondse connectie Een artikelenreeks van Theo Sniekers en Hans Goossen voor Dagblad De Limburger/Limburgs Dagblad. Volgens de jury een actuele, onhullende, maatschappelijk relevante serie publicaties.

- Slaven in de polder Een boek van Trouw-journalisten Martijn Roessingh en Perdiep Ramesar. De jury roemt de wijze waarop het onderwerp aan mensen is gekoppeld, en noemt het een zeer onthullend, bronnenrijk en eerlijk boek.

- De val van de Schiedamse burgemeester Verver Carel van der Velden en Ellen van Gaalen schreven een serie artikelen voor het Algemeen Dagblad. Een systematisch en zeer feitelijk onderzoek dat volgens de jury alle onderzoeksjournalistieke middelen gebruikt. Het aanbod aan ingezonden audiovisuele producties was zeer breed, met een uitzonderlijk hoog niveau. In het juryrapport zal worden toegelicht hoe veel inzendingen dicht bij een nominatie kwamen.

De nominaties voor De Loep audiovisuele producties zijn:

- Operatie Proefkonijn Een aflevering van VARA Zembla, gemaakt door Marieke van Santen en Sander Rietveld. Volgens de jury een uitzending met grote impact en maatschappelijke relevantie, ook tot over de grens.

- Misbruikt onder toezicht Gemaakt door Jos van Dongen en Annette Schätzle, uitgezonden door VARA Zembla. Een knap staaltje werk, dat goed verteld wordt en onthutst doordat iedereen aan het woord komt, inclusief de daders.

- Voor wie de klok luidt Gemaakt door Wim Van den Eynde, uitgezonden door VRT Panorama. Een onthullende productie die de kern van de journalistieke taak raakt, gegoten in een mooie vertelwijze.


De jury heeft besloten dit jaar geen Aanmoedigingsprijs toe te kennen. Er waren enkele producties die zeer dichtbij kwamen, maar waarbij het onderzoek net te vroeg als afgerond werd gepubliceerd. De VVOJ-jury vraagt zich af of de jonge collega’s wellicht te snel tot publicatie (moeten?) komen. De jury pleit met kracht dat met name de aanstormende journalistieke talenten ruimte en tijd krijgen om hun onderzoeksverhalen volledig te kunnen afmaken.

De prijs voor de tekstuele en audiovisuele producties bestaat uit 1.500 euro, een oorkonde en een gegraveerde ‘onderzoeksloep’. Indien een prijs wordt toegekend voor een productie met meer dan één auteur, krijgen de auteurs elk een Loep en een oorkonde, het geldbedrag wordt gedeeld.

Genomineerde producties zijn te vinden via www.vvoj.nl

Bekijk meer van

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.