PersVeilig veiligheid vrouwelijke journalisten

— vrijdag 16 maart 2018, 10:53 | 0 reacties, praat mee

‘Gendergat’ bij Guardian 11,3 procent

ANP EPA / Will Oliver

Mannen verdienen bij het Britse krantenbedrijf Guardian News & Media 11,3 procent per uur meer dan vrouwen. Dat maakt het bedrijf bekend als reactie op het 'gender pay gap'-initiatief van de Britse overheid, dat bedrijven verplicht het verschil in verloning tussen mannen en vrouwen te openbaren. Laatste wijziging: 16 maart 2018, 10:54

Van alle grootverdieners bij Guardian News & Media (GNM) is 65 procent man, meldt The Guardian op zijn website. Daar staat dan weer tegenover dat vrouwen oververtegenwoordigd zijn bij de functies met lagere lonen. 57 procent van de werknemers in dat soort functie is vrouw.

Het verschil in beloning is overigens niet gelijk over alle takken van GNM. Het gat is kleiner bij redactionele functies dan bij de niet-redactionele functies. Bij die eerste verdienen mannen gemiddeld 7,4 procent meer voor hetzelfde werk, terwijl het verschil in uurloon bij niet-redactionele rollen op 17,2 procent uitkomt. Daar staat tegenover dat bij medewerkers die bonussen ontvangen vrouwen gemiddeld 74 procent meer bonus ontvangen dan mannen.

Het ‘gendergat’ bij GNM is vergelijkbaar met dat bij de BBC, waar vrouwen gemiddeld 10,7 procent minder verdienen dan mannen. Bij de omroep zijn mannelijke presentatoren in januari akkoord gegaan met een salarisverlaging om de vergoedingen gelijk te trekken.

Bij andere Britse media ligt het verschil doorgaans hoger dan bij GNM. Bij Trinity Mirror – uitgever van Daily Mirror, Sunday Mirror en Sunday People – verdienen vrouwen 18 procent minder dan mannen in dezelfde functie.

Bekijk meer van

The Guardian

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.