word studentlid

— woensdag 28 augustus 2019, 12:34 | 0 reacties, praat mee

Gemeente Hilversum vindt een mediafonds te duur en kiest voor subsidieregeling

Gemeente Hilversum vindt een mediafonds te duur en kiest voor subsidieregeling
Het Raadhuis van de gemeente Hilversum, aan het Dudokpark | ANP

UPDATE De gemeente Hilversum wil lokale journalistiek ondersteunen, maar voelt er niets voor een officieel mediafonds op te tuigen. Een onafhankelijk mediafonds is een te zwaar instrument, vindt verantwoordelijk wethouder Wimar Jaeger (Economie & Media). Laatste wijziging: 25 september 2019, 11:22

“Een fonds vraagt om een eigenstandig bestuur, eigen administratie, etc., hetgeen leidt tot zware overheadkosten ten opzichte van de grootte van het fonds”, aldus Jaeger in een vorige maand aan de gemeenteraad verstuurde brief.

Ter vergelijking: het Leids Mediafonds laat weten dat het jaarlijks minder dan tien procent reserveert voor overhead, en dat het zelfs in startjaar 2018 “bij lange na” niet is uitgegeven, zelfs met de eenmalige kosten van oprichting en bouw van de website.

Overheadkosten kunnen verder worden gedrukt door bestuursleden op vrijwillige basis te werven. Bestuurslid René Roodheuvel van het Leids Mediafonds herinnert eraan dat bij de keuze voor een subsidieregeling - versus een officieel mediafonds - ambtelijke uren gemaakt worden. “Dat is ook geld, zij het waarschijnlijk meer verscholen”, aldus Roodheuvel.

Hilversum heeft 375.000 euro vrijgemaakt om lokale projecten te steunen. Jaeger wil dat bedrag via een subsidieregeling verdelen ter ondersteuning van partijen die uitzendingen maken en uitzenden. “Daarbij kan het gaan om zowel publieke als commerciële organisaties, maar ook om een samenwerkingsverband tussen beide”, aldus Jaeger.

Opvallend is dat beoogde subsidieregeling spreekt over uitzendingen, waardoor het lijkt alsof andere journalistieke vormen zoals tekst, fotografie, podcasts of mixed media geen kans maken. “De regeling kan traditionele media als radio en tv ondersteunen, maar de focus ligt op digitale media en platforms”, schrijft Jaeger.

Een woordvoerder van de gemeente bevestigt in een reactie dat de regeling zich niet richt op geschreven artikelen. “Vormen als podcast en mixed media komen echter wel in aanmerking. De regeling richt zich vooral op innovatieve vormen omdat we als gemeente vernieuwing in de lokale journalistiek willen stimuleren. Deze ambitie sluit aan bij onze rol als Mediastad en bij de manier waarop het gebruik van media zich ontwikkelt.”

Bij de toekenning van de subsidie zullen “externe partijen en externe toetsing” betrokken zijn. Er is nog niet besloten welke vorm dat krijgt.

De Hilversumse gemeenteraad zal dit najaar over een definitieve invulling van de subsidieregeling en kaders spreken.

Bekijk meer van

Mediafonds Hilversum

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.