anner smart octo

— dinsdag 19 november 2013, 11:50

Geenstijl wint hoger beroep Sanoma

Het Gerechthof Amsterdam heeft in een zaak tussen TMG-uitgave Geenstijl en Sanoma-titel Playboy geoordeeld dat verwijzen naar illegaal geüploade naaktfoto's geen inbreuk maakt op het auteursrecht. Wel waren de links onrechtmatig jegens Sanoma. Ook een uitsnede van een foto die Geenstijl gebruikte om een artikel te illustreren, was onrechtmatig. De zaak in hoger beroep handelde om links die Geenstijl had gezet naar foto's die door een onbekende derde partij waren geüpload bij de dienst Filefactory. Sanoma vond dat linken een inbreuk op het auteursrecht was, een standpunt dat de rechtbank in eerste aanleg volgde. Geenstijl ging in beroep, omdat linken naar materiaal de basis voor het web betekent. Als enkel het feit dat iemand de link privé achtte voldoende is om zulke links te verbieden, zou dat verstrekkende gevolgen hebben. De rechtbank stelt nu dat het niet vaststaat dat de foto's "volmaakt privé zijn gebleven". GS Media heeft wel de toegang verschaft tot de foto's maar creëerde daarmee volgens het Hof niet een nieuw toegangskanaal. Uitspraak Hof Amsterdam / Meer bij Geenstijl / Webwereld

Bekijk meer van

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.