NVJ compleet lid

— donderdag 15 juli 2021, 09:21 | 0 reacties, praat mee

Geen Tour de Tietema meer na conflict over auteursrechtschending met tourorganisatie

Geen Tour de Tietema meer na conflict over auteursrechtschending met tourorganisatie
© David Stockman

ASO, de organisatie van de Tour de France, heeft video's van het YouTube-kanaal Tour de Tietema geblokkeerd. De tourorganisatie meent dat er sprake is van een auteursrechtenschending.

ASO, de organisatie van de Tour de France, heeft video’s van het YouTube-kanaal Tour de Tietema geblokkeerd. Dat maakten de Nederlandse makers, onder wie oud-wielrenner Bas Tietema, bekend. Tietema maakt samen met Josse Wester en Devin van der Wiel video’s waarin zij challenges uitvoeren tijdens en rondom de Tour.

ASO legde dinsdagavond een auteursrechtenclaim neer bij YouTube, waarna alle filmpjes die in de huidige tour waren geschoten van het platform werden verwijderd, ook die niets met de Tour de France te maken hebben.

Tietema meldt bij NRC dat de organisatie hiermee opkomt voor de zogeheten rechtenhouders, de omroepen en websites met wie de Tour afspraken heeft gemaakt over het maken van beelden van de ronde. Hij stelt echter dat de originele content van zijn bedrijf, dat vrijwel dagelijks komische filmpjes als deze produceert, zó afwijkt van het aanbod van deze rechthebbenden dat van geschonden auteursrechten geen sprake kan zijn.

ASO meldt aan Tour de Tietema dat ze de reglementen hebben geschonden omtrent wedstrijdbeelden en dat dan niet valt op te lossen. Deze Tour zullen er geen filmpjes meer vanuit Frankrijk gemaakt worden door het drietal. Ze gaan in overleg met de ASO over de toekomst, melden ze in een verklaring.

Meer bij De Stentor

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.