training eu starters

— donderdag 21 januari 2016, 09:34 | 0 reacties, praat mee

‘Geen politieke beïnvloeding Nederlandse media’

Ruud Pos

Voorzitter Madeleine de Cock Buning van het Commissariaat voor de Media (CvdM) maakt zich zorgen over de situatie in Polen, waar de regering via de wet meer grip wil op de media in het land. Die situatie is onvergelijkbaar met Nederland, aldus De Cock Buning in de Volkskrant vandaag. Laatste wijziging: 21 januari 2016, 09:37

In het interview [Blendle €] onderscheidt de voorzitter van de belangrijkste media-toezichthouder twee soort onafhankelijkheid: autonomie wat betreft aanstellingen en wat betreft inhoud van de media.

De Cock Buning: “Er is geen bewindspersoon die ooit de telefoon zou pakken en een omroepbaas zou zeggen: ik vind dat jouw programma’s het VVD-geluid niet genoeg laten horen. In Nederland is er geen politieke beïnvloeding van de media-inhoud. Daar durf ik mijn hand voor in het vuur te steken.”

Wel kan de staatssecretaris mensen benoemen in de raad van toezicht bij de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Ook moet de minister benoemingen goedkeuren. Waarborgen moeten daar transparantie over afdwingen: “Benoemingen door het parlement, door bewindspersonen - er zijn altijd risico’s. Je moet een aantal waarborgen inbouwen. Dan gaat het om transparantie van de procedure, een onafhankelijke benoemingscommissie en openbaar werven op basis van profielen.”

De politiek mag volgens De Cock Buning wat betreft inhoud op afstand zijn gezet, maar ze ziet wel een stijging van commerciële beïnvloeding van programma’s en de groei van ‘ondernemende journalistiek’ waarbij samenwerking met commerciële partijen wordt aangegaan. Hoofdredacties en nieuwsprogramma’s ervaren dat volgens De Cock Buning wel als druk op de onafhankelijkheid.

Waar media in ogen van het Commissariaat over de grens is gegaan, wordt daarom stevig ingegrepen. “Dat zie je ook aan de boetes die vorig jaar zijn uitgedeeld. De druk neemt toe door bezuinigingen en sterke concurrentie op de advertentiemarkt. Waar je niet aan wilt denken is dat een bank het economische nieuws, of een supermarktketen een consumentenprogramma gaat sponsoren.”

De Cock Buning trekt zich de kritiek van beboete omroepen aan (vorig jaar onder meer regionale omroep L1, NTR en Omroep MAX) als die niet begrijpen wat ze fout hebben gedaan. “Het is onze taak om die [regels] duidelijk te maken. Laat onverlet: de burger wordt verondersteld de wet te kennen. En zeker als je een publiek gefinancierde instelling leidt, dus de verantwoordelijkheid ligt bij hen. Maar wij hebben onze luiken volledig open staan.”

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.