website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Pers niet welkom bij rechtszaak Weinstein

Nick Kivits — Geplaatst op vrijdag 19 april 2019, 08:51

Harvey Weinstein. Foto: EPA / Steven Hirsch

Harvey Weinstein. Foto: EPA / Steven Hirsch

Nieuws Journalisten mogen niet aanwezig zijn bij de volgende zitting in de rechtszaak tegen de Amerikaanse filmproducent Harvey Weinstein. De advocaten van zowel Weinstein als het openbaar ministerie hebben de rechter gevraagd de pers uit de rechtszaal te weren. De rechter heeft dat verzoek ingewilligd.

Dat meldt USA Today donderdag. Weinstein wordt door bijna negentig vrouwen beschuldigd van seksueel ontoelaatbaar bedrag. Zijn rechtszaak draait om vijf gevallen, waar hij beschuldigd wordt van seksuele misdaden. Op 26 april moet hij in New York voor de rechter verschijnen. Die zal dan bepalen welke getuigenissen gebruikt mogen worden wanneer de zaak tegen Weinstein op 3 juni echt van start gaat.

Het is de zitting van 26 april waar Weinsteins advocaten en het openbaar ministerie journalisten willen weren. Aanklagers willen diverse vrouwen die Weinstein beschuldigen maar nog geen zaak hebben aangespannen laten getuigen. De advocaten van de filmproducent zijn bang dat de pers die getuigenissen zal publiceren en zo de jury zal beïnvloeden in haar oordeel. De aanklagers willen de pers weren omdat ze vinden dat Weinstein recht heeft op een eerlijk proces. Ze willen ook de privacy van de getuigen beschermen.

Amerikaanse nieuwsorganisaties verzetten zich tegen de beslissing van de rechter. De rechter geeft hen de kans hun grieven op papier te zetten en kijkt dan of hij de zaak alsnog toegankelijk maakt voor de pers.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.