de tegel publieksprijs 2020

— vrijdag 19 april 2019, 08:51 | 0 reacties, praat mee

Pers niet welkom bij rechtszaak Weinstein

Harvey Weinstein. Foto: EPA / Steven Hirsch

Journalisten mogen niet aanwezig zijn bij de volgende zitting in de rechtszaak tegen de Amerikaanse filmproducent Harvey Weinstein. De advocaten van zowel Weinstein als het openbaar ministerie hebben de rechter gevraagd de pers uit de rechtszaal te weren. De rechter heeft dat verzoek ingewilligd.

Dat meldt USA Today donderdag. Weinstein wordt door bijna negentig vrouwen beschuldigd van seksueel ontoelaatbaar bedrag. Zijn rechtszaak draait om vijf gevallen, waar hij beschuldigd wordt van seksuele misdaden. Op 26 april moet hij in New York voor de rechter verschijnen. Die zal dan bepalen welke getuigenissen gebruikt mogen worden wanneer de zaak tegen Weinstein op 3 juni echt van start gaat.

Het is de zitting van 26 april waar Weinsteins advocaten en het openbaar ministerie journalisten willen weren. Aanklagers willen diverse vrouwen die Weinstein beschuldigen maar nog geen zaak hebben aangespannen laten getuigen. De advocaten van de filmproducent zijn bang dat de pers die getuigenissen zal publiceren en zo de jury zal beïnvloeden in haar oordeel. De aanklagers willen de pers weren omdat ze vinden dat Weinstein recht heeft op een eerlijk proces. Ze willen ook de privacy van de getuigen beschermen.

Amerikaanse nieuwsorganisaties verzetten zich tegen de beslissing van de rechter. De rechter geeft hen de kans hun grieven op papier te zetten en kijkt dan of hij de zaak alsnog toegankelijk maakt voor de pers.

Bekijk meer van

Harvey Weinstein

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl
020-30 39 750

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

Karen Bais
020-30 39 756

Sofia van Wijk
020-30 39 711

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.