— woensdag 21 maart 2018, 08:58 | 0 reacties, praat mee

Gedwongen zzp-constructies BBC onderzocht

EPA

De Britse belastingdienst HM Revenue and Customs onderzoekt momenteel of de BBC ruim honderd presentatoren heeft gedwongen een eigen bedrijf op te zetten en als zzp'er te gaan werken. Als gevolg van de constructie zou de belastingdienst mogelijk inkomsten zijn misgelopen.

Er lopen momenteel hoorzittingen over de wijze waarop diverse presentatoren zouden zijn gedwongen om een zzp-praktijk op te zetten. Wie waar geen zin in had, zou als alternatief ontslag zijn voorgehouden. Kirsty Lang, die voor BBC Radio 4 werkt, verklaarde tegenover Britse parlementariërs dat ze feitelijk geen keus had.

Vaksite Press Gazette bericht dat door de externe constructie onder meer het ‘eindsalaris pensioen’ van presentatoren is getorpedeerd. Ook vervielen vrije dagen en rouwverlof. In het geval van Lang overleed haar stiefdochter maar kon ze daar niet apart vrij voor nemen. Toen bij Lang kanker werd vastgesteld, moest ze tijdens de chemotherapie doorwerken.

“Ik kreeg een maand vrij nadat de chemo was afgerond”, aldus Lang tegenover de parlementaire hoorzitting. Langs klachten komen overeen met tientallen andere - deels anonieme - verklaringen. Een presentatrice stelde dat haar gezondheid was verslechterd na de gedwongen freelanceconstructie. Ze deed volgens eigen zeggen een zelfmoordpoging.

Anderen vrezen verlies van werk of huis, mocht er een naheffing komen voor belasting. De BBC zegt niet met publiek geld belastingverantwoordelijkheden voor derden te kunnen overnemen. Wel zegt de omroep te willen kijken of de zzp-constructies correct zijn opgesteld.

Een woordvoerder herinnerde tegenover Press Gazette eraan dat externe freelancers verantwoordelijk zijn voor hun eigen belastingzaken. Meer bij Press Gazette

Bekijk meer van

Werk ondernemen BBC

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.