mgm nvj maart

— maandag 9 november 2020, 13:44 | 0 reacties, praat mee

Gedeputeerde Staten van Groningen willen stoppen met Mediafonds

Gedeputeerde Staten van Groningen willen stoppen met Mediafonds
© Gerard Til / ANP

Gedeputeerde Staten van Groningen willen stoppen met het Gronings Mediafonds, dat meldt Marcel Broersma, lid van de adviescommissie Mediafonds provincie Groningen. Het steunen van onafhankelijke journalistiek zou niet meer bij in het nieuwe mediabeleid passen. Broersma is het er niet mee eens. Laatste wijziging: 9 november 2020, 14:01

In een opinie in Dagblad van het Noorden stelt Broersma dat het fonds heeft bijgedragen aan een groot aantal verdiepende journalistieke producties. In totaal zijn er 25 aanvragen de afgelopen vier jaar geheel of gedeeltelijk gehonoreerd. “Het resultaat mag er zijn: (landelijke en regionale) journalistieke projecten, documentaires, uitzendingen op radio en tv, podcasts, verdiepende series in krantenartikelen, enzovoorts. De verslaggevers achter het project Het Verdwenen Groningen van Dagblad van het Noorden werden zelfs genomineerd voor journalist van het jaar.” Zonder het Mediafonds als financiële gangmaker was dit volgens Broersma niet gelukt. “En dat alles voor (slechts) 100.000 euro per jaar.”

Momenteel komt daar nog een belangrijk argument bij stelt hij. “Voor onafhankelijke (onderzoeks-)journalisten is het onder normale omstandigheden al niet eenvoudig het hoofd boven water te houden. Laat staan in deze tijd van Covid-19. Een financiële stimulans vanuit het Mediafonds maakt het dan mogelijk om ‘journalistiek onderzoek naar maatschappelijke ontwikkelingen in Groningen’ in stand te houden. En nog meer om ‘projecten die inhoudelijk of qua invalshoek of benadering uitstijgen boven reguliere journalistiek’ een kans te geven.”

De leden van de onafhankelijke adviescommissie Mediafonds doen dan ook een dringende oproep aan Provinciale Staten om het fonds alsnog te laten voortbestaan.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.