training eu starters

— woensdag 6 december 2017, 11:16 | 0 reacties, praat mee

Gaat een eigen Bitcoin de journalistiek helpen?

Gaat een eigen digitale munt, zoals de Bitcoin, de journalistiek helpen? De initiatiefnemers van Civil, een Amerikaanse start-up, denken van wel. De digitale munt is een onderdeel van een breder idee om een veelomvattend digitaal platform te bouwen dat reclamevrij is, waar journalisten en publiek samenwerken en een toezichthoudend orgaan er voor zorgt dat nep-nieuws buiten de deur blijft. Medeoprichter Matthew Iles verwacht dat Civil komend voorjaar van start gaat. Journalisten kunnen zich al aanmelden. Laatste wijziging: 6 december 2017, 11:49

Tijdens een presentatie op de News Impact Summit in Brussel eerder deze week had Iles snel de aandacht van het publiek door zijn presentatie te beginnen met het succes van digitale munten als Bitcoin.

Voor het Civil-platform wordt de CVL-munt geïntroduceerd als betaalmiddel. En net als bij de Bitcoin is er een beperkt aantal in omloop en kan de waarde fluctueren.

Maar dat is voor Iles niet de essentie van het idee achter Civil. De initiatiefnemers willen een oplossing bieden voor de huidige situatie waarin Google en Facebook tachtig procent van de advertentie-inkomsten wegzuigen met hun platformen. Dat leidt er alleen maar toe dat redacties proberen zoveel mogelijk verkeer via social media naar zich toe te trekken in een omgeving waar nepnieuws welig tiert. Gevolg: nauwelijks inkomen en dalend consumentenvertrouwen want die zien door de bomen het bos niet meer, aldus Iles.

Op het platform van Civil gaat dat anders. Daar bepalen publiek en journalisten samen de gang van zaken. De onderliggende blockchain technologie zorgt er voor dat dat allemaal soepel verloopt. Een toezichthoudend orgaan bepaalt welke journalisten en redacties worden toegelaten. En journalisten worden betaald voor hun inspanningen.

Civil heeft inmiddels 1 miljoen dollar opgehaald om haar plannen te verwezenlijken en gaat binnenkort de CVL-munten in omloop brengen zodat meer geld beschikbaar komt om het platform uit te rollen. Als er eenmaal munten in omloop zijn, kunnen journalisten en het publiek met elkaar transacties uitvoeren.

Binnenkort praat Iles met De Correspondent of die willen meedoen aan Civil. De Correspondent is eigenlijk al wat Civil nastreeft, maar dan zonder het digitale platform wat zij aan het bouwen zijn.

In Blendle ziet Iles geen alternatief voor Civil. ‘Blendle biedt bundels van artikelen aan. Onze ambitieniveau reikt verder. Wij willen echt de journalistiek een nieuw organisatie- en verdienmodel bieden.’

Meer informatie over Civil vind je in dit artikel en op hun site.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.