Integratie landelijke en regionale omroepen

De landelijke en de regionale omroepen moeten integreren. De minister vraagt de omroepen om binnen een half jaar met voorstellen hiervoor te komen. Dat staat in de langverwachte mediabrief die minister Bijsterveldt vandaag namens het kabinet aan de Tweede Kamer stuurt. Ze noemt dit een ingrijpende hervorming en vereenvoudiging van het publieke bestel. In de mediabrief schrijft de minister in detail hoe Hilversum in 2015 200 miljoen euro moet bezuinigen. Dat is ongeveer een kwart van het budget van de publieke omroep. De minister neemt ook het fusievoorstel van de omroepen over. Nu zijn het er nog 21, maar dat worden er straks acht. Er komen drie fusieomroepen (KRO-NCRV, BNN-VARA en TROS-AVRO), drie zelfstandige omroepen (EO, MAX en VPRO) en twee omroepen zonder leden (NTR en NOS). De aspirantomroepen PowNed en WNL kunnen in het bestel blijven, als ze in 2014 meer dan 150.000 leden hebben en hun toegevoegde waarde hebben bewezen. Zij moeten zich dan wel bij één van de bestaande omroeporganisaties aansluiten. PowNed-voorzitter Dominique Weesie, liet eerder al weten geen interesse te hebben in een fusie. Foto: Werry Crone / Hollandse Hoogte
Het aantal websites van de publieke omroep wordt vanaf 2012 ook drastisch verminderd. Voorzitter van de Publieke Omroep, Henk Hagoort, is van mening dat dit nog wel een punt van zorg is.
De Wereldomroep moet zich voortaan beperken tot het verspreiden van het vrije woord in landen waar de vrijheid van meningsuiting onder druk staat. Informeren van Nederlanders in het buitenland behoort niet meer tot de taken. Hoeveel geld de Wereldomroep precies krijgt, wordt pas later duidelijk. Radio Nederland Wereldomroep zegt in een eerste reactie geschokt te zijn door het besluit. De NVJ noemt de wijze waarop het kabinet omgaat met RNW “schrijnend”.
Met betrekking tot het Muziekcentrum van de Omroep heeft Van Bijsterveldt besloten dat de Radio Kamer Filharmonie wordt opgeheven. De minister heeft nog wel geld over voor het instandhouden van het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor. Als het Metropole Orkest zelf met een plan komt om zelfstandig te worden, wil het kabinet daar een eenmalige bijdrage aan leveren.
Het kabinet komt ook met een voorstel voor samenvoeging van het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Mediaproducties (Mediafonds) voor de publieke omroep, en het Stimuleringsfonds voor de Pers voor de journalistieke functie.
Praat mee