banner festival 23

— donderdag 24 februari 2022, 09:34 | 0 reacties, praat mee

Freelance-journalist schikt met DPG Media na val van trap

De trap na de val van Pieter Evelein, met leuningen die drie maanden later zijn geplaatst.

Freelance-eindredacteur Pieter Evelein heeft met DPG Media een schikking getroffen na een val van de trap in het kantorengebouw. Hij brak daar in november 2019 zijn rechter hielbeen en linker knieschijf. DPG Media betaalt hem 17.500 euro. Laatste wijziging: 24 februari 2022, 12:24

Vlak na een avonddienst bij dagblad Trouw maakte Pieter Evelein (1962) een flinke smak op de trap bij de entree van het INIT-gebouw in Amsterdam. Volgens hem was de situatie daar gevaarlijk. ‘De brede trap had in het midden nog geen leuningen en de verlichting was ’s avonds rond 11 uur slecht.’

Vooral de breuk aan zijn hielbeen zag er gecompliceerd uit. De freelance-journalist moest een operatie ondergaan en hij kreeg langdurig fysiotherapie.

Eind december 2019 ging hij weer aan het werk. Evelein werd gehaald en gebracht met de taxi en op de redactie gebruikte hij een rolstoel. Hij vroeg DPG Media om een schadevergoeding vanwege gederfde inkomsten en extra kosten die hij had gemaakt. Van oud-Volkskrant-collega’s stuurde hij verklaringen mee over de onveiligheid van de trap. In januari 2020 zijn er in het midden leuningen geplaatst.

Van Trouw kreeg Pieter Evelein ‘uit coulance’ 1000 euro. In mailwisselingen met NVJ-jurist Yolanda Pattiasina erkenden de krant en de DPG Media-jurist geen aansprakelijkheid voor het ongeluk. Zij stelden dat de ingang van het verzamelgebouw geen deel uitmaakt van de DPG Media-huisvesting. De NVJ verwees Evelein door naar een letselschadeadvocaat. Na lang onderhandelen deed DPG Media hem toch het aanbod te schikken. De journalist houdt daar na aftrek van schade- en advocaatkosten en gederfde inkomsten zo’n 2800 euro aan over. Hij vindt het bedrag niet ruimhartig, ‘maar in een rechtszaak weet je nooit hoe de rechter oordeelt’.

‘Verantwoordelijkheid afgeschoven’
DPG Media-jurist Elaine David laat weten dat het mediabedrijf nog steeds geen aansprakelijkheid erkent voor ongevallen in dat deel van het INIT-gebouw. ‘De schikking is uiteindelijk getroffen namens onze verzekeraar.’ Over de inhoud doet zij verder geen uitspraken.

Yolanda Pattiasina vindt het terecht dat Pieter Evelein ruim 17 duizend euro krijgt. De schikking is volgens haar een opsteker voor freelancers. ‘Volgens het Burgerlijk Wetboek heeft een opdrachtgever dezelfde zorgplicht voor freelancers die op dezelfde wijze als vaste medewerkers voor een opdrachtgever werken.’ De NVJ-juriste betreurt het wel dat het mediabedrijf de aansprakelijkheid niet erkent. Pieter Evelein: ‘DPG Media schuift zijn verantwoordelijkheid af.’

Bekijk meer van

DPG

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.