— woensdag 8 november 2017, 14:56 | 2 reacties, praat mee

Freelance-budget Algemeen Dagblad voor dit jaar met tonnen overschreden

Foto: Flickr CC BY-SA 2.0 / CafeCredit

UPDATE Het Algemeen Dagblad heeft in de eerste tien maanden van het jaar zijn budget voor freelancers compleet opgebrand. De krant loopt inmiddels een paar ton uit de kosten wat betreft inhuur van extra handen aan het bureau en artikelen en foto's van freelancers. Als gevolg daarvan schaalt de krant de inhuur van freelancers voor de rest van het jaar drastisch terug. Laatste wijziging: 8 november 2017, 20:16

Dat blijkt uit interne stukken van het AD, die Villamedia in handen heeft gekregen. “We hebben, kortom, gewoon geen geld meer om zoveel freelancewerk in te kopen als we doen”, meldt de hoofdredactie in een nieuwsbrief aan werknemers. “Dat is met name pijnlijk voor de freelancers in kwestie, die loyaal en vakkundig voor ons werken, maar die we nu minder of zelfs geen werk meer kunnen geven.”

Volgens bronnen die Villamedia sprak mogen diverse redacties van het AD per direct geen freelancers meer inhuren. Enkele freelancers hebben daarop boos het contact met de krant verbroken. Daarnaast zijn roosters voor de laatste twee maanden van het jaar aangepast, waarbij diensten van de meeste freelancers zijn geschrapt. Onder de vaste medewerkers heerst daarover onvrede omdat ze door het overschrijden van het budget geacht worden een deel van het werk van de freelancers over te nemen.

Om herhaling van de budgetperikelen te voorkomen wil het AD de kosten in 2018 beter in de hand gaan houden, aldus de interne nieuwsbrief. Chefs moeten met ingang van het nieuwe jaar een maandelijks overzicht van alle uitgaven aanleveren, inclusief verantwoording. “Dan kan een chef ook beredeneerd beslissen of hij wel of niet die fotoserie aankoopt, die freelancer inhuurt, of een redacteur naar dat evenement in het buitenland stuurt.”

Update: 14.56 uur
Ook op sociale media hebben freelance journalisten boos gereageerd op het nieuws. Voor een aantal van hen vallen recente voorvallen nu pas op hun plek. De freelancers kregen de afgelopen weken te horen dat hun vaste rubrieken gestopt zijn, zonder opgaaf van reden. Ook vertelde redactiechefs hen pitches te bewaren tot januari. Gevraagd om een reactie stelt AD-hoofdredacteur Hans Nijenhuis dat hij de budgetperikelen ziet als een interne kwestie. “En dat houd ik graag zo”.

De NVJ heeft zijn zorgen geuit over het plotse wegvallen van inkomens voor freelancers bij het Algemeen Dagblad en heeft de krant om opheldering gevraagd. De beroepsvereniging wil van het AD weten of de krant freelancers een opzegtermijn voor terugkerende klussen in acht heeft genomen. De beroepsvereniging roept gedupeerde freelancers op zich te melden.

Oorspronkelijke publicatiedatum: 8 november, 10:24 uur

Bekijk meer van

Algemeen Dagblad

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

2 reacties

Hans van Brussel, 8 november 2017, 17:02

‘Chefs moeten met ingang van het nieuwe jaar een maandelijks overzicht van alle uitgaven aanleveren, inclusief verantwoording. “Dan kan een chef ook beredeneerd beslissen of hij wel of niet die fotoserie aankoopt, die freelancer inhuurt, of een redacteur naar dat evenement in het buitenland stuurt.’

Dus dat was nog niet zo? In 2017? Onbestaanbaar.

J.C. Roodenburg, 9 november 2017, 16:17

Bovendien zijn zzp’ers, ook onder de journalisten, afhankelijk van het budget. Dat is altijd al zo geweest. Freelance is de flexibiliteit in een budget. Als het goed is hebben zij ook meerdere opdrachtgevers.  Ze worden vaak wel onderbetaald! Aan dat laatste probeert de NVJ wat te doen. Maar als freelancers voor onderbetalingen kiezen, is daar weinig tegen te doen.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.