— vrijdag 2 november 2018, 15:54 | 0 reacties, praat mee

Free Press Awards 2018 uitgereikt

Tijdens het Free Press Live-evenement in Den Haag hebben Rana Ayyub (India), Kemi Busari (Nigeria) en het Nederlandse duo Mijke van Wijk en Mirjam van Biemen de Free Press Awards gewonnen.

Rana Ayyub won de prijs voor de moedigste en meest vasthoudende journalist van het afgelopen jaar, de Most Resilient Journalist Award Award 2018. Ze onthulde de betrokkenheid van de regering-Modi bij buitengerechtelijke moorden die werden gepleegd op protesterende moslims. Sinds het verschijnen van haar boek over deze zaak wordt Rana via social media, haar telefoon en email continue met de dood en verkrachting bedreigd.

Kemi Busari, onderzoeksjournalist uit Nigeria, won de Newcomer of the Year-Hans Verploeg Award. Hij ging undercover en onthulde fraude en afpersing bij het uitgeven van paspoorten. Zijn publicaties leidden tot een verbod op contante betaling bij de uitgifte van paspoorten.

De Best Report Award voor beste reportage, ging naar Mijke van Wijk en Mirjam van Biemen, makers van de radiodocumentaire ‘Waakhond van het Woud’. De radiodocumentaire, gemaakt in Brazilie, gaat over de Nederlander Tim Boekhout van Solinge die in de Amazone strijdt voor behoud van het tropische regenwoud.

Tijdens het evenement gaf minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok ook een toelichting op het nieuwe project van Free Press Unlimited: Safety for Media Professionals. Journalisten kunnen dat fonds aanspreken voor proces- en advocatenkosten. Blok maakte eerder deze week bekend dat het ministerie daar 1,45 miljoen euro voor vrijmaakt.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.