website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Free Press Awards 2018 uitgereikt

Trudy Brandenburg - van de Ven — Geplaatst op vrijdag 2 november 2018, 15:54

Nieuws Tijdens het Free Press Live-evenement in Den Haag hebben Rana Ayyub (India), Kemi Busari (Nigeria) en het Nederlandse duo Mijke van Wijk en Mirjam van Biemen de Free Press Awards gewonnen.

Rana Ayyub won de prijs voor de moedigste en meest vasthoudende journalist van het afgelopen jaar, de Most Resilient Journalist Award Award 2018. Ze onthulde de betrokkenheid van de regering-Modi bij buitengerechtelijke moorden die werden gepleegd op protesterende moslims. Sinds het verschijnen van haar boek over deze zaak wordt Rana via social media, haar telefoon en email continue met de dood en verkrachting bedreigd.

Kemi Busari, onderzoeksjournalist uit Nigeria, won de Newcomer of the Year-Hans Verploeg Award. Hij ging undercover en onthulde fraude en afpersing bij het uitgeven van paspoorten. Zijn publicaties leidden tot een verbod op contante betaling bij de uitgifte van paspoorten.

De Best Report Award voor beste reportage, ging naar Mijke van Wijk en Mirjam van Biemen, makers van de radiodocumentaire ‘Waakhond van het Woud’. De radiodocumentaire, gemaakt in Brazilie, gaat over de Nederlander Tim Boekhout van Solinge die in de Amazone strijdt voor behoud van het tropische regenwoud.

Tijdens het evenement gaf minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok ook een toelichting op het nieuwe project van Free Press Unlimited: Safety for Media Professionals. Journalisten kunnen dat fonds aanspreken voor proces- en advocatenkosten. Blok maakte eerder deze week bekend dat het ministerie daar 1,45 miljoen euro voor vrijmaakt.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.