— maandag 25 januari 2016, 08:55 | 0 reacties, praat mee

Fraude bij oude spelshows op tv

Kandidaten in de grote spelshows uit de jaren ’70 en ’80 werden nog al eens geholpen door de presentator of de redactie van die programma’s. Dit blijkt uit de uitzending van Andere Tijden van zaterdag. De bedoeling was dat de ‘meest sympathieke kandidaten’ zouden winnen. Dat kwam de waardering van het programma ten goede.

Diverse medewerkers van vroegere populaire spelshows hebben dat ook toegegeven. ‘Er werd wel eens wat geritseld. Dat was beter voor het programma en dus beter voor de Avro’, zegt Fred Oster, meer dan tien jaar lang presentator van Avro’s WiekentKwis. Oster vertelt in Andere Tijden dat hij ooit een vraag heeft voorgezegd aan kandidaten: ‘Er was een paar waarvan ik dacht ‘die moeten perse winnen!’ en toen heb ik wel eens iets voorgezegd.’

Ook medewerkers van andere omroepen bevestigen dat sympathieke kandidaten een streepje voor hadden.  Cees den Daas, voormalig programmadirecteur van de Tros op glad ijs: ‘Het gebeurde wel bij een programma dat mensen een bepaalde prijs kregen en dat ik dan achter de coulissen stond en tegen de presentator zei: er kan wat mij betreft nog wel een extra prijs uit, want het is een sympathieke kandidaat. Dat gebeurde bij wijze van spreken tijdens de opnames. Dat bepaalde ik zelf. Ik was toen producer amusement’.
Maurice Koopman, in de jaren ’80 directeur TV bij de Vara vertelt dat als iemand te onsympathiek was die persoon zo snel mogelijk moest sneuvelen. ,

 

Bekijk meer van

Andere Tijden

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.