website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Franse veiligheidsdienst sommeert onderzoeksjournalisten na onthullingen over wapenleveranties

Lars Pasveer — Geplaatst in onderzoek op woensdag 15 mei 2019, 09:07

De Franse premier Edouard Philippe presenteerde vorig jaar bij DGSI nieuwe anti-terreurplannen | AFP

De Franse premier Edouard Philippe presenteerde vorig jaar bij DGSI nieuwe anti-terreurplannen | AFP

Nieuws Drie Franse onderzoeksjournalisten zijn voor een tweedaags verhoor opgeroepen door de Franse nationale veiligheidsdienst DGSI. De dienst wil achterhalen hoe het drietal inzage heeft gehad in geheime militaire documenten.

Benoît Collombat, Mathias Destal en Geoffrey Livolsi berichtten in april over Franse wapenleveranties aan Saudi-Arabië en dat die wapens worden ingezet in de omstreden oorlog in Jemen. De Franse overheid had eerder ontkend dat Franse wapens in Jemen worden ingezet.

Destal en Livolsi werken voor de onderzoeksjournalistieke nieuwssite Disclose. Collombat werkt voor de publieke zender Radio France. Ze werden gisteren voor een uur ondervraagd en moeten zich vandaag voor nog een sessie melden, bericht persvrijheidsorganisatie CPJ.

De journalisten nemen deel aan de gesprekken om de overheid te herinneren aan het belang van bronbescherming. Ze weigeren directe vragen te beantwoorden.

CPJ noemt het verzoek van de veiligheidsdienst onnodig belastend voor de betrokken journalisten en wijst op het potentieel verkillend effect dat de verhoren kunnen hebben op belangwekkend onderzoek naar nationale veiligheid. De journalisten en hun werkgevers hadden de oproep eerder als een aanval op de persvrijheid omschreven. Meer bij CPJ

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.