— woensdag 15 mei 2019, 09:07 | 0 reacties, praat mee

Franse veiligheidsdienst sommeert onderzoeksjournalisten na onthullingen over wapenleveranties

De Franse premier Edouard Philippe presenteerde vorig jaar bij DGSI nieuwe anti-terreurplannen | AFP

Drie Franse onderzoeksjournalisten zijn voor een tweedaags verhoor opgeroepen door de Franse nationale veiligheidsdienst DGSI. De dienst wil achterhalen hoe het drietal inzage heeft gehad in geheime militaire documenten.

Benoît Collombat, Mathias Destal en Geoffrey Livolsi berichtten in april over Franse wapenleveranties aan Saudi-Arabië en dat die wapens worden ingezet in de omstreden oorlog in Jemen. De Franse overheid had eerder ontkend dat Franse wapens in Jemen worden ingezet.

Destal en Livolsi werken voor de onderzoeksjournalistieke nieuwssite Disclose. Collombat werkt voor de publieke zender Radio France. Ze werden gisteren voor een uur ondervraagd en moeten zich vandaag voor nog een sessie melden, bericht persvrijheidsorganisatie CPJ.

De journalisten nemen deel aan de gesprekken om de overheid te herinneren aan het belang van bronbescherming. Ze weigeren directe vragen te beantwoorden.

CPJ noemt het verzoek van de veiligheidsdienst onnodig belastend voor de betrokken journalisten en wijst op het potentieel verkillend effect dat de verhoren kunnen hebben op belangwekkend onderzoek naar nationale veiligheid. De journalisten en hun werkgevers hadden de oproep eerder als een aanval op de persvrijheid omschreven. Meer bij CPJ

Bekijk meer van

Frankrijk DGSI CPJ

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.