website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Frans Klein omzeilde Britse anti-witwaswet

Trudy Brandenburg - van de Ven — Geplaatst in onderzoek op maandag 27 mei 2019, 08:41

© Jeroen Jumelet / ANP

Nieuws Een Britse brievenbusfirma van Frans Klein, directeur televisie van de NPO en netmanager van televisiezender NPO 1, werd in 2016 ondergebracht bij bij een stroman. Zo werd de Britse antiwitwaswet omzeild, blijkt vrijdag uit een onderzoek van NRC.

Klein wordt momenteel al onderzocht door de Commissie Integriteit Publieke Omroep (CIPO) omdat hij bij zijn werkgever NPO niet had gemeld dat hij al jaren een nevenfunctie had als directeur van brievenbusfirma Bidrio Limited met een trust in een belastingparadijs. Toen dat bekend werd bij de omroep, liet Klein weten dat hij snel een bedrijf nodig had om zijn broer Peter Klein te helpen. Bidrio bezit in Amsterdam en Almere een Thais restaurant onder de naam Thaicoon.

NRC meldt dat het antwoord van Frans Klein, zijn broer Peter Klein en het NPO-bestuur op de vraag ‘van wie zijn nou die restaurants’ voortdurend verandert.

De broer van Frans Klein wordt na faillissementen met Thaise bars op de Wallen achtervolgd door fiscus en schuldeisers. Doordat hij op papier geen eigenaar is, kunnen zij geen beslag leggen op de inkomsten van de restaurants. Die bestaan overigens uitsluitend uit contant geld; klanten kunnen er niet pinnen.

Klein laat aan NRC weten niets te maken te hebben gehad met wat voor schijnconstructie dan ook. “Laat duidelijk zijn dat ik niet heb meegewerkt, laat staan gebruik heb gemaakt van een schijnconstructie. En dat is ook niet de bedoeling geweest van de opgezette juridische structuur.”

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

expertisedag 2019

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.