— maandag 27 mei 2019, 08:41 | 0 reacties, praat mee

Frans Klein omzeilde Britse anti-witwaswet

© Jeroen Jumelet / ANP

Een Britse brievenbusfirma van Frans Klein, directeur televisie van de NPO en netmanager van televisiezender NPO 1, werd in 2016 ondergebracht bij bij een stroman. Zo werd de Britse antiwitwaswet omzeild, blijkt vrijdag uit een onderzoek van NRC.

Klein wordt momenteel al onderzocht door de Commissie Integriteit Publieke Omroep (CIPO) omdat hij bij zijn werkgever NPO niet had gemeld dat hij al jaren een nevenfunctie had als directeur van brievenbusfirma Bidrio Limited met een trust in een belastingparadijs. Toen dat bekend werd bij de omroep, liet Klein weten dat hij snel een bedrijf nodig had om zijn broer Peter Klein te helpen. Bidrio bezit in Amsterdam en Almere een Thais restaurant onder de naam Thaicoon.

NRC meldt dat het antwoord van Frans Klein, zijn broer Peter Klein en het NPO-bestuur op de vraag ‘van wie zijn nou die restaurants’ voortdurend verandert.

De broer van Frans Klein wordt na faillissementen met Thaise bars op de Wallen achtervolgd door fiscus en schuldeisers. Doordat hij op papier geen eigenaar is, kunnen zij geen beslag leggen op de inkomsten van de restaurants. Die bestaan overigens uitsluitend uit contant geld; klanten kunnen er niet pinnen.

Klein laat aan NRC weten niets te maken te hebben gehad met wat voor schijnconstructie dan ook. “Laat duidelijk zijn dat ik niet heb meegewerkt, laat staan gebruik heb gemaakt van een schijnconstructie. En dat is ook niet de bedoeling geweest van de opgezette juridische structuur.”

Bekijk meer van

NPO Frans Klein CIPO

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.