website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Fotojournalist Dolf Toussaint (92) overleden

Lars Pasveer — Geplaatst in fotografie op maandag 19 juni 2017, 15:32

Fotograaf Dolf Toussaint aan het werk tijdens krakersrellen in Amsterdam | Nationaal Archief/Coll

Fotograaf Dolf Toussaint aan het werk tijdens krakersrellen in Amsterdam | Nationaal Archief/Coll

Nieuws

Op dinsdag 13 juni is fotojournalist Dolf Toussaint op 92-jarige leeftijd overleden, meldt het Nationaal Archief, dat in 2016 het grootste deel van Toussaints foto-archief in beheer nam.

Toussaint werkte sinds 1960 als fotograaf in binnen- en buitenland, met bijzondere aandacht voor maatschappelijke en politieke veranderingen. Hij wilde volgens eigen zeggen met zijn werk “af en toe een voet tussen de deur van de tijd krijgen”. Zijn werk werd gepubliceerd in dagbladen en tijdschriften als de Volkskrant, Het Parool en Vrij Nederland.

Vanaf 1966 legde hij ook het leven op het Binnenhof in kaart. “Toussaint wist een heel nieuw, direct en levendig beeld te geven van de debatten, politieke overleggen en onderonsjes die zich in Den Haag afspeelden. Hij werd met zijn politieke foto’s de grondlegger van de parlementaire fotografie zoals we die nu kennen: direct en dynamisch”, stelt het Nationaal Archief.

Volgend jaar wordt er in het bijzonder rond zijn werk rond Amsterdam een expositie georganiseerd door het Stadsarchief Amsterdam.

Meer bij PhotoQ

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.