banner festival 23

— woensdag 9 maart 2016, 13:26 | 0 reacties, praat mee

Fotografe Jutka Rona (81) overleden

De Amsterdamse fotografe Jutka Rona is (1934-2016) afgelopen zaterdag overleden. Rona was van Hongaarse afkomst en was van 1974 tot 2003 eigenaresse van fotobureau ABC Press. De fotografe wist nog maar kort dat ze een vorm van longkanker had die niet te genezen was. Laatste wijziging: 10 maart 2016, 09:06

Rona groeide op in in Amsterdam en studeerde aan de Fotovakschool in Den Haag. Daarna ging ze aan het werk als film- en theaterfotografe. Daarnaast hield ze zich bezig met portretten van schrijvers, acteurs, artiesten en politici. De fotografe maakte reportages in zowel binnen- en buitenland.

Rona maakte vele reportages in binnen- en buitenland, ook in haar geboorteland Hongarije. Hier maakte ze onder andere de zigeunergemeenschap. Rona was getrouwd met schrijver/acteur/regisseur Dimitri Frenkel Frank, hij overleed in 1988. Ze laat twee kinderen en enkele kleinkinderen na.

Fotografie zat bij de familie in de genen, haar vader Imre Rona was ook fotograaf. Hij richtte in de jaren dertig ABC Press op, en runde het bedrijf tot zijn dood in 1974. Dochter Jutka Rona nam enkele jaren daarna het bezit over, samen met directrice Ellen van de Graaf die verantwoordelijk was voor de dagelijkse gang van zaken. In 2003 besloten Rona en Van de Graaf om ABC Press te sluiten. Dit kwam onder andere door de nieuwe mega-beeldbanken Corbis en Getty Images.

Meer informatie bij Het Parool en PhotoQ.nl

Bekijk meer van

Jutka Rona ABC Press

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.