anner smart octo

— vrijdag 15 september 2017, 16:06 | 0 reacties, praat mee

Fotografe Ata Kandó (103) overleden

Ata Kandó, in 2010 geportretteerd door Gerard Wessels | Hollandse Hoogte

Op 103-jarige leeftijd is de Hongaars-Nederlandse fotograaf Ata Kandó na een kort ziekbed overleden. In het buitenland was ze een grote fotografe, in Nederland was ze vooral bekend als ‘de vrouw van fotograaf Ed van der Elsken’.

De van oorsprong Hongaarse Ata Kandó, geboren als Etelka Görög, voltooide als een van de eerste vrouwen in de jaren dertig een opleiding fotografie in Boedapest. In de jaren dertig en veertig verbleef zij met haar eerste man Gyula Kandó gedurende twee kortere periodes in Parijs, waar ze ook werkte als fotograaf. Toen Gyula Kandó weer terug ging naar Hongarije, bleef zij in 1949 met drie kinderen achter. Oorlogsfotograaf Robert Capa, een vriend van het echtpaar, vond voor Kandó werk in de donkere kamer van het fotoagentschap Magnum. Daar, in de doka, ontmoette ze in 1950 Ed van der Elsken.

In 1954 vertrok Kandó met Van der Elsken naar Nederland. Daar liep het huwelijk na een tijdje op de klippen. Kandó werd lid van de Gebonden Kunsten Federatie (GKf), ging als modefotograaf aan de slag en maakte daarnaast eigen werk, waaronder dromerige, poëtische fotoseries van haar kinderen, die later ook in boekvorm verschenen.

De Hongaarse opstand was bepalend voor haar carrière schrijft NRC. Ze wilde naar een grensgebied tussen Oostenrijk en Hongarije reizen om daar het leed van de vluchtelingen vast te leggen. Dat bezorgde haar wereldfaam

In de periode daarna verbleef Kandó in Nederland en doceerde aan de School voor de Grafische Vakken in Utrecht en de AKI in Enschede.

In 1979 vertrok ze naar de Verenigde Staten waar ze twintig jaar woonde en al die tijd bleef werken als fotograaf. Pas 1999 keerde ze weer terug naar Nederland. Grote bekendheid in Nederland bleef lange tijd uit, maar het fotoboek met haar kinderen was een succes en bij het Nederlands Fotomuseum was ze een van de topfotografen uit de collectie. In 2016 was er nog een overzichtstentoonstelling van haar werk te zien in het Nederlands Fotomuseum onder de titel Ata Kandó. I shall use my time.

Bekijk meer van

Hongarije Ata Kandó

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.