Tegel Beeld en Geluid

— vrijdag 13 september 2019, 12:27 | 0 reacties, praat mee

Fotograaf van iconische tankfoto op het Tiananmen plein overleden

De iconische foto in het 'June 4th Museum' in Hong Kong - © Alex Hofford / EPA

De Amerikaanse fotograaf Charlie Cole is op 64-jarige leeftijd in Bali overleden. Dat meldt de South China Morning Post vrijdag. Cole won in 1990 de prestigieuze World Press Photo of the Year met zijn iconische foto van een protesterende man die op het Plein van de Hemelse Vrede in China, beter bekend als het Tiananmen plein, een tank probeerde tegen te houden.

Het beeld werd een symbool voor de massale studentenprotesten tegen corruptie van de Communistische Partij. Een dag voordat de foto werd genomen in 1989, waren die demonstraties hardhandig neergeslagen door de Chinese overheid.

De Amerikaan Cole was een van de vier fotografen die de actie van de man vastlegden. Zijn beeld werd echter verkozen tot World Press Photo of the Year.

De altijd anoniem gebleven man werd uiteindelijk meegenomen door de veiligheidsdienst. Wat er precies met hem is gebeurd, is onbekend. Meer bij NU.nl

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.