— dinsdag 21 januari 2014, 08:46

Fotograaf: kunstenares pleegt plagiaat

Fotograaf Koos Breukel beschuldigt kunstenares Iris van Dongen in NRC Handelsblad van plagiaat. Van Dongen heeft een portret nagetekend dat Breukel in december 2012 van koning Willem-Alexander maakte. Daarmee verworf ze vorige week de opdracht een staatsieportret van de koning te maken, zegt de fotograaf. ‘Regelrecht jatwerk waarvoor ze van het Mondriaan Fonds in totaal 80.000 euro krijgt. Ik zeg: gesubsidieerd plagiaat.’ De schetsontwerpen werden gemaakt op basis van bestaande foto’s van de koning, zegt een voorlichter van het Mondriaan Fonds. Van Dongen heeft volgens de fotograaf geen toestemming gevraagd. Zelf zegt ze in alle interviews zijn naam te hebben genoemd. 'Dat media dat niet melden, daar kan ik niks aan doen.’

Bekijk meer van

Koninklijk Huis

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.