— vrijdag 22 september 2023, 08:00 | 1 reactie, praat mee

Fotograaf Chas Gerretsen: ‘Achter het raam op de eerste verdieping van het paleis, stelt iemand een machinegeweer op’

Fotograaf Chas Gerretsen publiceerde onlangs een fotoboek over de gebeurtenissen van 11 september 1973 in Chili toen de democratisch gekozen regering van president Salvador Allende door een gewelddadige staatsgreep van generaal Augusto Pinochet ten val werd gebracht. De Nederlander was een van de zeer weinige foto- journalisten ter plekke. Chili: het fotoarchief 1973-1973 toont meer dan 300 gedetailleerde foto’s van en over de staatsgreep die deze maand vijftig jaar geleden plaatsvond.

Bekijk meer van

Chas Gerretsen

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Jan Everhard, 24 september 2023, 22:22

Lejo Siepe heeft zich een verhaal laten aanhangen zonder voldoende research te plegen en zonder enige kennis van de fotografie over de staatsgreep in Chile. Er was in ieder geval nog een andere Nederlandse fotograaf; Koen Wessing. Wessing heeft, nadat hij terugkwam in Nederland een heel bijzonder fotoboek gemaakt, “Chili September 1973”, een uitgave van De Bezige Bij. De foto’s van de staatsgreep en het bombarderen van het Moncado-paleis hebben een diepere betekening dan de foto’s van Chas Gerritsen. De foto’s van Wessing zijn ook wereldwijd gepubliceerd. Lejo Siepe had ten minste zich de moeite kunnen nemen om bij echte fotografiedeskundigen navraag te doen over de reportages over de staatsgreep. En hij had zeker Koen Wessing moeten noemen.
Jan Everhard.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.