Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— vrijdag 19 september 2014, 09:59 | 0 reacties, praat mee

Foto DNA Zorgrobot Zora

© Koen Verheijden

Naar foto's kijk je. Theo Audenaerd, beeldredacteur bij de Volkskrant doet meer. Hij ontleedt elke maand een foto in woorden. Deze keer: zorgrobot Zora van Koen Verheijden Laatste wijziging: 19 september 2014, 12:02

Het locatiehoofd van verzorgingshuis Huize Elisabeth voelt er eerst helemaal niets voor, maar freelance fotograaf Koen Verheijden blijft aandringen. Hij wil foto’s van robot Zora maken terwijl die met de bejaarden aan het werk is, en niet zomaar van een vreemd uitziend ding op een directiekamer. Daarvoor is hij niet helemaal naar Vught komen rijden.

Tijdens het interview van AD-verslaggever Laura Schalkwijk heeft Verheijden gehoord dat de robot bewegingsoefeningen kan doen, kan zingen, spreken en sommen kan maken. En hoe daar enthousiast op gereageerd wordt door de bejaarden in het verzorgingshuis. Dát wil hij fotograferen.

De aanhouder wint, en robot Zora, 58 centimeter hoog en 12 kilo zwaar, wordt onder de arm meegenomen en naar een tafel in de ontmoetingsruimte gebracht waar een aantal bejaarde dames verpozen. Niet iedereen wil in beeld dus Verheijden moet voorzichtig opereren.

Zora, de eerste mensachtige robot in een Nederlandse zorginstelling, wordt aangestuurd met een iPad. Verheijden: ‘Voor ik het in de gaten had stond het ding uit volle borst en met de armen in de lucht Imca Marina’s “Viva Espana” te zingen. Het duurde niet lang of de dames begonnen zachtjes mee te zingen en met de armen van links naar rechts te zwaaien.’

De foto stond 30 augustus in het AD. De redactie koos er voor om drie foto’s bij het artikel te plaatsen. Op de ene is te zien hoe de dames gedwee met een stok in beide handen bewegingsoefeningen doen die door Zora worden voorgedaan en op de derde zit een oude dame met een robot op schoot als ware het een baby of pop. Ook een indringend beeld, niet van Verheijden, maar van collega fotograaf Marcel van den Bergh.

Bekijk meer van

Koen Verheijden Foto DNA

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.