Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— vrijdag 5 oktober 2018, 14:00 | 0 reacties, praat mee

Foto DNA: Ruitjes op de 50plus beurs

© Marcel van den Bergh

‘Elk jaar sturen ze mij naar de 50plus beurs in Utrecht’, zegt fotograaf Marcel van den Bergh.

‘De fotoredactie van de Volkskrant weet dat ik van dit soort onderwerpen houd en dat ik altijd wel met iets goeds terugkom. Jij kunt van niks iets maken zeggen ze. Maar ze sturen mij er ook heen met in het achterhoofd de beelden die ik er voor het archief kan maken. Die gebruiken ze dan later bij andere verhalen over senioren.

De beurs zelf ziet er elk jaar hetzelfde uit. Een fietsplein, een afdeling vakantie en een podium waar omroep MAX artiesten voorschotelt. En dan heb je het wel gehad. Wat dat betreft zit er voor mij weinig verrassing meer in. De mensen die er lopen zijn over het algemeen in goeden doen. Ze zijn een dagje uit, dus vrolijk, en vrolijke mensen zijn meestal gemakkelijk te benaderen en te fotograferen.

Op de beurs kijk ik niet zozeer naar bijzondere stands, maar naar de bezoekers, en hoe die zich onderling verhouden. Mijn beelden probeer ik altijd een kleine knipoog mee te geven. Bij voorkeur moet een foto vragen oproepen die de kijker naar eigen believen kan beantwoorden. Ik was al drie kwartier gefocust bezig toen ik drie mannen in geruite overhemden in het oog kreeg. Een standhouder en twee geïnteresseerden stonden met elkaar te praten. Ik vroeg of ze het goed vonden dat ik ze fotografeerde en legde uit dat drie van die geruite blouses bij elkaar er grappig uit ziet. De mannen vonden het best. Maar ik wilde natuurlijk meer. Terwijl ik ze zie denken: “heeft hij die foto nou nog niet”, ben ik gespitst op een eventuele voorbijganger met ook zo’n blouse. Het duurde een minuut of tien voor er eentje langskwam. Hebbes. De vijfde man, die met de hoed, was een absoluut cadeautje. Ik zag hem pas bij het terugbladeren op mijn cameraschermpje. Afgedwongen geluk noem ik dat. De “geruite blouse” had ik al eerder gemaakt. Hij straalt tevredenheid uit. Waarschijnlijk is hij uitgekozen door de echtgenote denk ik. Ik houd van mensen die zich er niet voor schamen tevreden te zijn.’

De foto stond 21 september op pagina 8 van de Volkskrant.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.