NVJ compleet lid

— vrijdag 21 april 2023, 08:00 | 0 reacties, praat mee

Foto DNA: Mark Rutte-show in het donker

Foto DNA: Mark Rutte-show in het donker
Mark Rutte loopt na het tweede coalitie overleg van 30 maart naar zijn dienstauto - © David van Dam

Naar foto’s kijk je. Beeldredacteur Theo Audenaerd doet meer. Hij vertel het verhaal achter een foto. Dit keer spreekt hij met David van Dam, die in de nacht met Mark Rutte naar diens auto wandelde.

‘Het is de nacht van donderdag 30 op vrijdag 31 maart, iets over twaalven, als premier Mark Rutte na het tweede coalitie overleg naar zijn dienstauto loopt. Die staat klaar om de hoek bij het Mauritshuis. Hij heeft zojuist de voltallige pers te woord gestaan en is op weg naar huis. Alleen Jeroen Jumelet van het ANP en ik lopen met hem mee’, vertelt fotograaf David van Dam die voor het Financieel Dagblad werkt en sinds kort voor de Volkskrant verslag doet uit politiek Den Haag.

‘Tijdens het lopen richting Mauritshuis zegt Rutte dat hij pas in de auto stapt als wij vertrokken zijn. Het instapmoment wil hij duidelijk niet op de foto. Hij grapt dat hij anders helemaal te voet naar huis wandelt. Ik denk dat hij daar zo resoluut in is omwille van de beeldvorming. De laatste foto van een vertrekkend politicus is er vaak een door de ruit van een auto. Mogelijk vindt hij het gewoon geen fijn gezicht.

Camera op 12800 iso en elke keer als Mark Rutte een lantaarnpaal nadert of passeert afdrukken

Baudet en stewardessen
Eerder op de dag maakte ik foto’s van het debat met Herbers en legde ik Baudet in gezelschap van twee stewardessen op de roltrap vast. En nu wil ik aan het eind van mijn lange werkdag toch nog graag een mooie foto van Rutte maken met de Hofvijver en het Torentje in de achtergrond.  Dus blijf ik gewoon met hem meelopen aan de overzijde van de weg. Camera op 12800 iso en elke keer als hij een lantaarnpaal nadert of passeert afdrukken.

Tijdens het lopen begint Rutte in zijn eentje luidop een verhaal af te steken over hoe de premier in de nacht langs de stille Hofvijver wandelt, ondertussen wijzend en gebarend naar het Torentje.

Het lijkt wel een voice-over bij zijn eigen documentaire, een hele Rutte-show in het donker, helaas niet te fotograferen. De tweede lantarenpaal is stuk, te donker dus, bij de derde schiet ik raak. De eeuwig goed gemutste Rutte is inmiddels normaal aan het wandelen. Ik ben erg tevreden met dat ene beeld waarbij hij mooi in het licht loopt

Ik heb hem vriendelijk gegroet en ben teruggelopen naar mijn fiets. De premier vervolgt zijn weg, wenkt zijn chauffeur en stapt aan het einde van de straat in zijn auto.’

De Volkskrant plaatste de foto op zaterdag 1 april.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.