word studentlid

— donderdag 31 augustus 2017, 09:49 | 1 reactie, praat mee

Forse kritiek op 2Doc voor ongewijzigd uitzenden Madsen-docu

Forse kritiek op 2Doc voor ongewijzigd uitzenden Madsen-docu
Promotie-still met uitvinder en moordverdachte Peter Madsen uit de documentaire 'Amateurs in Space | Danish Documentary

De NPO en VPRO krijgen op sociale media stevige kritiek voor het uitzenden van de documentaire 'Amateurs in Space' van de Deense filmmaker Max Kestner. Voor de documentaire, over twee vrienden die een raket bouwen, volgde Kestner onder meer uitvinder Peter Madsen, die wordt verdacht van moord op de Zweedse journaliste Kim Wall. Laatste wijziging: 31 augustus 2017, 10:03

De documentaire ging gisteravond de ether in in het tijdslot van 2Doc op NPO2, met de vermelding dat Maden ‘een controversiële uitvinder’ is. De VPRO zegt in een korte verklaring dat de documentaire is gedraaid in de periode 2009-2016.

“De documentaire geeft een beeld van wie deze bekende Deen is waar nu zo veel om te doen is en staat inhoudelijk los van de huidige ontwikkelingen omtrent zijn persoon”, aldus de VPRO.

Volgens cijfers van Stichting Kijkonderzoek hebben gisteren 81.000 mensen de documentaire bekeken.

In Duitsland laait de controverse over de documentaire van Kestner om dezelfde reden ook op: is het nog wel gepast een documentaire over een ‘gedreven knutselaar’ uit te zenden, als die verdacht wordt van een gruwelijke moord op een 30-jarige journaliste?

Daarbij komt dat ‘Amateurs in Space’ op 9 november aanstaande in Duitsland in reguliere bioscopen in roulatie gaat. In Denemarken draaide de documentaire vorig jaar al in de bioscoop. Volgens een woordvoerster van het bureau dat de promotie in Duitsland doet, is er discussie geweest na de ‘ongelukkige omstandigheden’ rond Madsen. Vooralsnog houdt de uitgever vast aan een Duitse bioscooprelease in november.

“Het gaat over een spannend onderwerp. Kijkers kunnen zich een eigen mening over de mens Madsen vormen”, aldus de woordvoerster tegenover weekblad Stern.

Bekijk meer van

Peter Madsen Kim Wall

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

stan van engelen, 31 augustus 2017, 17:46

We hebben er bij de VPRO intern goed over nagedacht en de documentaire opnieuw bekeken toen het nieuws over de moord op journaliste Kim Wall bekend werd. We hebben even overwogen om de documentaire uit het schema te halen maar uiteindelijk besloten om dat niet te doen. De film zet Peter Madsen (naar mijn mening) zeker niet neer als een held en hij wordt ook niet anderszins opgehemeld. Wel verschaft de film inzicht in de persoon van Madsen. Daarom hebben we besloten de documentaire toch uit te zenden, voorafgegaan door een duidelijke tekst met onze overwegingen en de verwijzing naar de zaak rond Kim Wall.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.