— woensdag 11 november 2009, 09:03

Forse Iraakse boete voor Guardian

De Britse krant The Guardian is door een Iraakse rechter veroordeeld tot het betalen van 100 miljoen Dinar schadevergoeding aan de Iraakse premier Nouri al-Maliki. De omgerekend ruim 58 duizend euro aan genoegdoening past volgens de krant in een trend: de Iraakse overheid heeft minstens vier rechtszaken aangespannen tegen de pers, in een poging onwelkome berichtgeving te smoren. De boete werd toegekend door een vermeend onafhankelijke Iraakse rechtbank, maar in de aanklacht wordt Al-Maliki niet genoemd als benadeelde partij. In het bewuste stuk werd Al-Maliki opgevoerd als nieuwe sterke man in Irak, die journalisten onder meer goedkoop of zelfs gratis land belooft, mits er goed over de premier wordt bericht. Journalisten die zich zo niet laten paaien, worden steeds vaker voor de rechter gedaagd wegens 'smaad' of 'het in gevaar brengen van de staatsveiligheid'. Onafhankelijke Iraakse kranten, die over weinig middelen beschikken, kunnen langdurige juridische gevechten niet aan. Een journalist van een vooraanstaande onafhankelijke krant, die uit vrees voor repressailles anoniem wenste te blijven, zegt in The Guardian: "Via onze broekzak zijn we het eenvoudigst te stoppen en dat weten ze." De door de staat gefinancieerde kranten zitten niet om inkomsten verlegen. "Vrijheid bestaat als woord in Irak, maar in de praktijk is het volledig verdwenen", stelt een ander.

Bekijk meer van

Irak

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.