— maandag 5 februari 2018, 07:57 | 0 reacties, praat mee

Fonds 1877 biedt beurzen aan voor onderzoeksjournalisten

© Roos Koole / ANP

Onderzoeksprojecten die betrekking hebben op de controle op macht en belangen in Nederland kunnen kans maken op de nieuw ingestelde 'Research Grants' van Fonds 1877.

Het fonds is begin 2016 opgezet met geld van de Hartwich Foundation en donaties van lezers van De Groene Amsterdammer. Sindsdien financierde het fonds al meer dan 60 journalistieke projecten met bijbehorende publicaties in dag en weekbladen, radio en televisie. “Fonds 1877 wil op deze manier bijdragen aan een zo goed mogelijk geïnformeerd publiek en politiek debat, in een tijd dat we juist een steeds vrijere omgang zien met de feiten en de waarheid,” zo valt te lezen in het persbericht.

Journalisten kunnen een voorstel voor een Resarch Grant indienen als individu of als team. Zij kunnen freelancer zijn, of werkzaam zijn in vaste dienst voor een krant of tijdschift. Samenwerking met en tussen verschillende media wordt daarbij aangemoedigd. Per project wordt maximaal 30.000 euro toegekend. Het is aanvragers toegestaan om co-financiers te benaderen. Met de beurs kunnen journalisten een half jaar full time aan een journalistiek onderzoek werken.

Aanvragen voor de werkbeurzen zullen worden beoordeeld door een commissie met daarin Kees van den Bosch, Marian Donner, Joost Oranje, Martijn Roessingh, Jeroen Trommelen en Xandra Schutte. De onderzoeken zijn bij voorkeur geschikt voor producties in verschillende media, waaronder in ieder geval een long read in De Groene Amsterdammer. De onderzoekers worden redactioneel waar nodig ondersteund door Investico, platform voor onderzoeksjournalistiek.

De inschrijving opent 1 maart en sluit 15 juni 2018. Voor mer informatie kijk bij Fonds 1877

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.