word studentlid

— donderdag 28 januari 2010, 08:54 | 3 reacties, praat mee

Follow The Money gaat nu echt live

Het werd al een paar keer aangekondigd en weer uitgesteld, maar komende maand gaat het echt gebeuren: internetplatform Follow The Money gaat live, mede dankzij subsidie van het Stimuleringsfonds voor de Pers. Oud-hoofdredacteur Arne van der Wal van FEM Business, die tot 1 februari nog bezig is met de ‘afbouw’ van deze titel (‘er ligt hier geschiedenis van veertig jaar’), gaat ook meedoen en wordt directeur/aandeelhouder. Er komt een driekoppige hoofdredactie, bestaande uit Eric Smit (ex-Quote), Mark Koster (met Jojanneke bij De Pers) en hemzelf. Laatste wijziging: 28 januari 2010, 17:39

Follow The Money moeten we volgens Van der Wal niet zozeer zien als op zich staand medium maar eerder als ‘productiebureau’ voor onderzoeksjournalistiek. ‘We willen onderzoeksjournalistiek terug op de kaart brengen. Redacties hebben hier de laatste jaren flink op bezuinigd en het is lastig om zoiets freelance in te kopen. Wij leveren straks betaalbare onderzoeksproducties, on demand. Dat kan omdat we een uitgebreid netwerk van financieel-economisch journalisten aan ons binden. Ook zijn we bezig met een uitgebreide databank waaruit blijkt wie in corporate Nederland aan de touwtjes trekt.’

Van der Wal heeft,  ‘om het zuiver te houden’,  zijn functie als voorzitter van de stichting Muckraker – die journalisten helpt bij geldverslindende juridische procedures – neergelegd en overgedragen aan producent Gerard Cornelisse.

Muckraker werd opgericht door Eric Smit nadat hij in Quote schreef dat Nina Brink een SM-relatie zou hebben met de voormalige president-commissaris van World Online en sindsdien door haar wordt achtervolgd met juridische procedures en claims. In maart van dit jaar verschijnt zijn boek ‘Nina - De onweerstaanbare opkomst van een powerlady’ bij uitgeverij Prometheus.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

3 reacties

Coco Gubbels, 28 januari 2010, 18:35

De ‘on demand’ wijze van het aanbieden van onderzoeksjournalistiek klinkt interessant. Ik hoop dat bij bewezen succes ook andere dan financieel-economisch journalisten op die wijze onderzoek kunnen doen.

Blijft overeind staan dat het niet ‘on demand’ willen doen van onderzoek mogelijk moet zijn en blijven. Ook freelancers moeten journalistieke producties kunnen maken voor redacties die dat misschien niet meteen kunnen en willen betalen.

Ik zie uit naar volgende reacties op dit bericht.

Verenigingslid, 31 januari 2010, 11:00

Even kijken: drie hoofdredacteuren. Die het werk vervolgens uitbesteden aan een uitgebreid netwerk van financieel-economisch journalisten. De hoofdredacteuren krijgen subsidie. Waarom niet de journalisten die het onderzoekswerk echt doen? En dan heb ik het nog niet over de pretenties: onderzoeksjournalistiek terug op de kaart brengen. Er is een hele vereniging van onderzoeksjournalisten, er zijn programma’s als Zembla, Reporter, Argos, kranten als het FD hebben mensen als Vasco van der Boon, Gerben van der Marel, Siem Eikelenboom, de Telegraaf heeft Bart Mos, Joost de Haas, de Volkskrant heeft Merijn Rengers en John Schoorl, RTL Nieuws heeft een hele eigen onderzoeksredactie. Hoezo: onderzoeksjournalistiek is van de kaart geraakt? Dit alles wegend lijkt dit initiatief niets meer dan een uitzendbureautje met een zware overhead en een grote marketingmond. Maar ik geef de heren graag het voordeel van de twijfel: zet hem op jongens. Veel succes!

Nico Weezenbeek, 18 november 2010, 11:14

@Verenigingslid,
De waslijst met namen van ‘‘onderzoeksjournalisten’’ maakt weinig indruk. Laten we wel wezen, de echte financieel-economische affaires zijn namelijk door Tros Radar en door consumentenorganisaties naar buiten gebracht en niet door het onderzoeksjournaille. Voorbeelden zijn:
1)de aandelenlease-affaire (circa 1 miljoen gedupeerden, ruim 6 miljard schade bij consumenten/deelnemers; 4,5 miljard woekerwinst bij de 10 aandelenleasebanken)
2) de woekerpolis-affaire (circa 4,5 miljoen gedupeerden met circa 7 miljoen woekerpolissen; schade circa 50 miljard euro).
Zelfs voor de rechterlijke manipulaties in de aandelenlease-affaire (o.a. door het Gerechtshof Amsterdam; zie het subforum ‘‘Aandelenlease’’ van Tros Radar) heeft het onderzoekjournaille nooit belangstelling getoond. Juridische kwesties, zoals civielrechtelijke massaclaims, gaan onderzoeksjournalisten blijkbaar te snel boven de pet.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.