e learning nvj

— donderdag 8 februari 2018, 09:30 | 0 reacties, praat mee

‘Flexwerk holt Nederlandse welvaart uit’

ANP

Flexcontracten hebben een sterk negatieve impact op lonen in Nederland en daarmee bestedingen en welvaart. Twee onderzoekers van De Nederlandsche Bank en vakblad voor economie ESB komen tot die conclusie. Particuliere consumptie per hoofd van de bevolking is sinds 2002 'feitelijk gestagneerd', waar landen om ons heen forse groei realiseerden. Laatste wijziging: 8 februari 2018, 23:32

Uit een blogpost op de site van ESB blijken particuliere uitgaven sinds die tijd nauwelijks te bewegen. 

De onderzoekers stellen dat het reële beschikbare inkomen van huishouden sinds de kredietcrisis in ingezakt, terwijl dat in andere landen al relatief snel weer herstelde. Tegelijk steeg de lastendruk hier flink en was de verloop van de reële huizenprijzen in Nederland ongunstig. Daarnaast werd er in Nederland stevig bezuinigd.

Op basis van de blogpost concludeert Het Financieele Dagblad: “Meer flex heeft het werkgevers mogelijk gemaakt om minder loon uit te betalen. Dat ging ten koste van de consumptie en daarmee van de economische groei en de welvaart van Nederland.”

Dit effect van de groei van flexwerk, gekoppeld aan de verslechterde onderhandelingspositie voor deze werknemers werd ook al opgemerkt in een recent bulletin van De Nederlandsche Bank.

De DNB waarschuwt verder voor de effecten op vaste banen: “Tegelijkertijd ondermijnt de groei van de flexibele schil de onderhandelingspositie van werknemers met een vast dienstverband. Deze groep moet immers concurreren met werkenden in de flexibele schil, die over het algemeen goedkoper zijn en makkelijker zijn te ontslaan als gevolg van juridische en fiscale verschillen.”

De achterstanden worden voorlopig niet ingehaald, aldus de onderzoekers: “Van een stevige inhaalslag door Nederland is de komende jaren geen sprake. Het zal dan ook nog geruime tijd duren voordat de in de periode 2002-2016 opgelopen achterstand in termen van de werkelijke individuele consumptie per capita, die varieert van 7 à 8 procentpunt ten opzichte van Frankrijk, Denemarken en het VK tot 17 procentpunt ten opzichte van Canada, zal zijn ingelopen.”

Bekijk meer van

Het Financieele Dagblad ESB DNB

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.