Financiering omroepen op de schop
Het kabinet gaat de financiering van de publieke omroep aanpassen: budgetten worden niet meer vastgesteld op ledenaantallen, maar op basis van "kwaliteit en originaliteit". Staatssecretaris Sander Dekker (Media) zegt dat die opdracht scherpe keuzes vraagt vanuit de publieke omroep. "Leden zijn belangrijk, maar uiteindelijk is de publieke omroep van en voor alle 17 miljoen Nederlanders", aldus Dekker. Hoe kwaliteit en originaliteit gemeten gaan worden is nog niet bekend. Wel komt er meer centrale sturing voor betere programmering, die "van hoogstaande kwaliteit en uniek in zijn soort" moet zijn.
Ook wil het kabinet meer - maar niet nader omschreven - mogelijkheden willen creëren voor omroepen om geld te verdienen. De kleine 2.42-omroepen (met religieuze of geestelijke grondslag, red.) krijgen vanaf 2016 geen budget meer. Het Mediafonds, dat onder meer documentairemakers steunt, krijgt vanaf 2017 geen financiering meer.
“Competitie op creativiteit en kwaliteit zal leiden tot betere programma’s”, verwacht Dekker. De staatssecretaris bespreekt de plannen op 10 december met de Tweede Kamer. Meer bij Rijksoverheid
Praat mee
2 reacties
Jurriaan Nijkerk, 6 december 2012, 17:19
Leuk dat je kwaliteit en originaliteit exact kunt meten.
Hoe men het gaat meten is nog niet bekend, maar wanneer de staatssecretaris het zegt zal het wel zo zijn.
Wij hebben het toch maar getroffen met deze uiterst slimme en intelligente regering.
Saillant detail: Ook de intelligentie en inventiviteit van een regering is heel gemakkelijk te meten…
Mediaterra, 7 december 2012, 00:32
“Wel komt er meer centrale sturing voor betere programmering…” Ja, ik stel ook voor om ook in Nederland het MIN-CUL-POP op te richten, het Ministerie van Volkscultuur naar Mussoliniaans voorbeeld, dan is het plaatje compleet. Ik wens alle vakgenoten (en mezelf) veel sterkte en strijdbaarheid toe. Over MinCulPop: http://de.wikipedia.org/wiki/Ministerium_für_Volkskultur_(Italien)