— dinsdag 24 november 2020, 09:58 | 0 reacties, praat mee

Filipijnen: journalist doodgeschoten bij controlepost

Een controlepost van het leger in Manila, om een avondklok rond coronavirus af te dwingen | AFP

Op de Filipijnen hebben soldaten twee weken geleden journalist Ronnie Villamor doodgeschoten, nadat die - volgens de lezing van het leger - bij een checkpoint een vuurwapen trok. Volgens de Filipijnse journalistenbond NUJP pakte Villamor zijn telefoon, om assistentie van de lokale politie te regelen.

Villamor schreef voor een tabloid-weekblad met serieuze nieuwsinslag. Hij behandelde onder meer thema’s als drugshandel, illegale boskap en visserij in de regio.

Het leger zou bezig zijn met een actie na berichten over gewapende mannen in de provincie Masbate. Villamor zou daar volgens lokale media een geschil over landrechten verslaan. Bij een checkpoint werd Villamor gestopt met vier meereizende landopzichters.

Het leger zegt dat de journalist weigerde te stoppen en een vuurwapen trok; daarop werd hij doodgeschoten. Het leger stelt dat Villamor een gewapende strijder was van een communistische paramilitaire groepering.

De NUJP stelt dat geen van die beweringen waar is. Villamor stopte volgens de journalistenvereniging wel degelijk maar wilde de lokale politie bellen voor assistentie.

Internationale persvrijheidsorganisaties hebben de Fillipijnen opgeroepen de omstandigheden van Villamors dood diepgravend te onderzoeken. Het Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ) kreeg van de officiële instanties die moorden op mediawerkers onderzoeken geen respons.  Ook het leger reageerde niet op informatieverzoeken van het CPJ.

De Internationale Federatie van Journalisten merkt op dat Villamor de tweede journalist is die alleen al deze maand is omgekomen.

Bekijk meer van

Filipijnen

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.