— donderdag 12 juli 2018, 11:30 | 0 reacties, praat mee

FIFA vraagt omroepen niet meer in te zoomen op “mooie vrouwen”

Kroatische voetbalfans tijdens de halve finale tegen Groot-Brittannië - © Abedin Taherkenareh / EPA

FIFA wil seksisme aanpakken en vraagt aan omroepen die WK-wedstrijden uitzenden om niet alleen 'mooie vrouwen' te filmen. Hoewel het nog geen beleid is, is het volgens FIFA's diversiteitsdirecteur Federico Addiechi "wel een van de activiteiten die we in de toekomst zeker zullen hebben". Laatste wijziging: 12 juli 2018, 12:34

De FIFA “zal actie ondernemen tegen dingen die verkeerd zijn”, meldt de BBC. Er zijn al verschillende omroepen aangesproken.

De FIFA reageert hiermee op een rapport van de antidiscriminatiegroep Fare Network. Zij dachten voorafgaand aan het WK dat er vooral sprake zou zijn van homofobie en racisme. Maar inmniddels heeft Fare Network meer dan dertig gevallen van seksisme vastgelegd in en bij de stadions. De gedocumenteerde meldingen zijn doorgespeeld naar de FIFA.

Fare Network zegt verder dat de echte cijfers mogelijk tien keer hoger liggen. Naast vrouwen die worden lastiggevallen door mannelijke voetbalfans is er ook melding gemaakt van vrouwelijke presentatoren die tijdens uitzendingen door supporters werden gezoend of vastgepakt.

Fans zijn aangesproken op het gedrag en enkelen werden de toegang tot het stadion ontzegd. Andere supporters zijn gevraagd Rusland te verlaten.

Eerder dit WK publiceerde fotoagentschap Getty Images een fotogalerie met ‘de populairste fans van het WK’ met uitsluitend jonge vrouwen. Na ophef over de galerij, verwijderde Getty de beelden.
Meer bij NU.nl

Bekijk meer van

FIFA

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.