website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

FIFA vraagt omroepen niet meer in te zoomen op “mooie vrouwen”

Trudy Brandenburg - van de Ven — Geplaatst in televisie op donderdag 12 juli 2018, 11:30

Kroatische voetbalfans tijdens de halve finale tegen Groot-Brittannië

Kroatische voetbalfans tijdens de halve finale tegen Groot-Brittannië - © Abedin Taherkenareh / EPA

Nieuws FIFA wil seksisme aanpakken en vraagt aan omroepen die WK-wedstrijden uitzenden om niet alleen 'mooie vrouwen' te filmen. Hoewel het nog geen beleid is, is het volgens FIFA's diversiteitsdirecteur Federico Addiechi "wel een van de activiteiten die we in de toekomst zeker zullen hebben".

De FIFA “zal actie ondernemen tegen dingen die verkeerd zijn”, meldt de BBC. Er zijn al verschillende omroepen aangesproken.

De FIFA reageert hiermee op een rapport van de antidiscriminatiegroep Fare Network. Zij dachten voorafgaand aan het WK dat er vooral sprake zou zijn van homofobie en racisme. Maar inmniddels heeft Fare Network meer dan dertig gevallen van seksisme vastgelegd in en bij de stadions. De gedocumenteerde meldingen zijn doorgespeeld naar de FIFA.

Fare Network zegt verder dat de echte cijfers mogelijk tien keer hoger liggen. Naast vrouwen die worden lastiggevallen door mannelijke voetbalfans is er ook melding gemaakt van vrouwelijke presentatoren die tijdens uitzendingen door supporters werden gezoend of vastgepakt.

Fans zijn aangesproken op het gedrag en enkelen werden de toegang tot het stadion ontzegd. Andere supporters zijn gevraagd Rusland te verlaten.

Eerder dit WK publiceerde fotoagentschap Getty Images een fotogalerie met ‘de populairste fans van het WK’ met uitsluitend jonge vrouwen. Na ophef over de galerij, verwijderde Getty de beelden.
Meer bij NU.nl

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.