website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Exclusieve inhoud Sluiten

Een NVJ-lid heeft dit artikel met je gedeeld. Gratis een maand alles lezen? Klik hier.

Een NVJ-lidmaatschap geeft je recht op:

 • Persoonlijk advies
 • Juridisch advies & rechtsbijstand
 • Perskaart
 • Korting op cursussen
 • Villamedia magazine

Word lid Verder lezen

Ferdinandusse bekent nu: ik schreef de brieven

Mark Koster — Geplaatst op donderdag 19 mei 2016, 11:29

Koster & vrienden Dus toch! Het is Rinus Ferdinandusse! We hadden al een vermoeden, maar hij heeft nu openlijk bekend. Op die typische ironische Ferdinandusse toon, dàt wel.

’Oh, dat wist je niet? Nou, ik heb ze allemaal geschreven. 40, 50. Hoeveel waren het er?’, sprak hij met een glimlach.

Openbaarde de oud-Vrij Nederland hoofdredacteur hiermee dat hij de anonieme auteur was van de haatbrieven die voor een redactionele Koude Oorlog zorgde op de burelen van Vrij Nederland, dat ooit veel gelezen clubblad voor progressief Nederland?

De hoofdredacteur zou, zo is de verdenking al bijna drie decennia, valse epistels hebben geschreven aan redactieleden die kritiek hadden op de leiding.

Hoewel de affaire dateert van ver voor de Val van de Muur, kunnen we deze episode gerust beschouwen als een eerste teken van de totale onttakeling van het Vrij Nederland Rijk. Na de brievenaffaire werd eigenlijk alles anders en niet per se beter bij VN. John Jansen van Galen heeft de succesjaren van het tijdschrift geboekstaafd: ‘De Gouden Jaren van het linkse levensgevoel. Het verhaal van Vrij Nederland’.

In een zaaltje in het Persmuseum had het Ajax van de journalistiek zich verzameld om nog eenmaal die gloed te voelen van al die onthullingen van Rudie van Meurs, de interviews van Bibeb en die sociaalkritische reportages in de kleurenbijlages van Gerard van Westerloo.

Wie het boek leest, treft ego’s aan die groter zijn dan Ronaldo en Poetin samen. Vrij Nederland was de zon waar het heelal omheen draaide en Ferdinandusse was de Darth Vader die alles naar zijn hand zette. Dat er elke week nog een blad verscheen met daarin jaloersmakend goede journalistiek is misschien nog wel het grootste wonder van die gouden tijd.

8 reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

 1. 1. wies jansen, 19 mei 2016, 16:12

  Wat is dit nu?
  Je activeert je account, maar krijgt niets te lezen als weer opnieuwde vraag om de exclusieve toegang te activeren en dat blijft maar doorgaan….

 2. 2. Rudie van Meurs, 19 mei 2016, 21:12

  Wat onuitstaanbaar, niets deugt als je wilt inloggen, rvm

 3. 3. Luuk Obbink, 19 mei 2016, 21:30

  Het lukt mij ook niet om de rest te lezen, vanmiddag niet en nu ook niet.

 4. 4. IJsbrand, 19 mei 2016, 23:18

  Klopt. Werkt bij mij ook niet.

 5. 5. Mireille Sampimon, 20 mei 2016, 06:51

  Gelukkig! Het ligt niet aan mij! Ik ben ingelogd, maar krijg nog steeds geen volledig artikel te zien. Kan de webmaster aub wakker worden?

 6. 6. Dolf Rogmans, 20 mei 2016, 10:33

  @ allen, jullie inlogproblemen zijn opgelost.

 7. 7. Fred Eckhardt, 20 mei 2016, 14:12

  Mooi dat het mij nog steeds niet lukt.

 8. 8. J.C. Roodenburg, 21 mei 2016, 14:28

  Het verhaal lezen is (was) voor mij geen punt. Aardige ironie van Ferdinandusse. Ik (als voorzitter van de ondernemingsraad van Het Vrije Volk) ben ooit (in 1990) nog samen met redactieraadslid Cees van Zweden naar Amsterdam afgereisd om een gesprek te hebben met het linkse redactiecollectief om eventueel in de Weekeditie van Het Vrije Volk samen te werken met VN. De toenmalige leiding van HVV stimuleerde ons, maar zei al dat het een onbegonnen zaak was. Wat een arrogantie destijds van de VN-redactie! Na afloop - we werden als bedelaars ontvangen terwijl wij al bijna alles wilden weggeven - hebben we een grote pils genomen op een terras in Amsterdam. Daarna kreeg de geschiedenis zijn loop met HVV…