website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Radiostilte

Daan Wiegerinck — Geplaatst in politiek op vrijdag 21 september 2012, 11:25

Columns Hoe zou het toch met SP-leider Emile Roemer gaan? Hij zou het gaan worden: de eerste premier van de SP. Meer dan dertig zetels had hij in de peilingen. Dit kon absoluut niet misgaan. Wat SP-ijsjes uitdelen en de buit was binnen. Tot het RTL-premiersdebat in Amsterdam. Roemer besluit VVD-leider Mark Rutte uit te dagen in een 1-op-1 debat. Straatvechten, geen handschoenen en rake klappen uitdelen.

Heerlijk. Politiek op z’n spannendst. De twee gedoodverfde premiers­kandidaten gaan elkaar te lijf: dit wordt vuurwerk. De lijsttrekkers kunnen elkaar niet zomaar ontwijken. Tekst en uitleg moet er komen en wel nu.

Roemer stapt in de ring. Het haar netjes, de stropdas gestreken. Zijn eerste stoot: ‘Leg eens uit waarom…’ Rutte, goed in het snelle voetenwerk, duikt en de SP-leider mept in de lucht. Roemer raakt uit balans en smakt op de grond: knock-out.

Na zijn gevecht met Rutte gaat het allemaal niet meer zo goed met Roemer. Eén slecht optreden in een tv-debat en het aantal zetels in de peilingen raakt in een vrije val. In een flits is het voorbij. Roemer komt uit op 15 zetels. Niet vooruit niet achteruit. Het premierschap is weer heel, heel erg ver weg. De kracht van televisie heeft hem vol op de kaak geraakt.

Roemer zal er vast nog vaak van dromen: een overvolle Rode Hoed. Camera’s overal. Frits Wester in de ooghoeken. Een microfoon. En Rutte die eindeloos blijft herhalen dat de VVD het eigen risico in de zorg niet gaat verhogen.

De verkiezingen zijn voorbij en inmiddels heeft Rutte zijn handschoenen helaas weer aangetrokken. Het vreselijke r-woord is zelfs alweer gevallen: ‘radiostilte’. Journalisten hoeven hem even niet lastig vallen. Hij hoeft helemaal niemand meer antwoord te geven. Dat doet hij wel wanneer het hem uitkomt. De VVD-leider wil namelijk ‘het proces niet in gevaar brengen’. Ik kijk nu al uit naar het volgende straatgevecht.

Daan Wiegerinck is Freelance (web-)journalist voor onder meer RTL Nieuws en DeOndernemer.nl.

1 reactie

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

  1. 1. J.C. Roodenburg, 21 september 2012, 13:58

    Het was niet zomaar ineens. Roemer heeft zeker niet de gevraagde kwaliteiten van een premier. Misschien nog niet eens voor een minister. Bovendien heeft hij te maken met een te rigoureus SP-programma dat normale kiezers doorzien.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.