— vrijdag 21 september 2012, 11:25 | 1 reactie, praat mee

Radiostilte

Hoe zou het toch met SP-leider Emile Roemer gaan? Hij zou het gaan worden: de eerste premier van de SP. Meer dan dertig zetels had hij in de peilingen. Dit kon absoluut niet misgaan. Wat SP-ijsjes uitdelen en de buit was binnen. Tot het RTL-premiersdebat in Amsterdam. Roemer besluit VVD-leider Mark Rutte uit te dagen in een 1-op-1 debat. Straatvechten, geen handschoenen en rake klappen uitdelen.

Heerlijk. Politiek op z’n spannendst. De twee gedoodverfde premiers­kandidaten gaan elkaar te lijf: dit wordt vuurwerk. De lijsttrekkers kunnen elkaar niet zomaar ontwijken. Tekst en uitleg moet er komen en wel nu.

Roemer stapt in de ring. Het haar netjes, de stropdas gestreken. Zijn eerste stoot: ‘Leg eens uit waarom…’ Rutte, goed in het snelle voetenwerk, duikt en de SP-leider mept in de lucht. Roemer raakt uit balans en smakt op de grond: knock-out.

Na zijn gevecht met Rutte gaat het allemaal niet meer zo goed met Roemer. Eén slecht optreden in een tv-debat en het aantal zetels in de peilingen raakt in een vrije val. In een flits is het voorbij. Roemer komt uit op 15 zetels. Niet vooruit niet achteruit. Het premierschap is weer heel, heel erg ver weg. De kracht van televisie heeft hem vol op de kaak geraakt.

Roemer zal er vast nog vaak van dromen: een overvolle Rode Hoed. Camera’s overal. Frits Wester in de ooghoeken. Een microfoon. En Rutte die eindeloos blijft herhalen dat de VVD het eigen risico in de zorg niet gaat verhogen.

De verkiezingen zijn voorbij en inmiddels heeft Rutte zijn handschoenen helaas weer aangetrokken. Het vreselijke r-woord is zelfs alweer gevallen: ‘radiostilte’. Journalisten hoeven hem even niet lastig vallen. Hij hoeft helemaal niemand meer antwoord te geven. Dat doet hij wel wanneer het hem uitkomt. De VVD-leider wil namelijk ‘het proces niet in gevaar brengen’. Ik kijk nu al uit naar het volgende straatgevecht.

Daan Wiegerinck is Freelance (web-)journalist voor onder meer RTL Nieuws en DeOndernemer.nl.

Bekijk meer van

Praat mee

1 reactie

J.C. Roodenburg, 21 september 2012, 13:58

Het was niet zomaar ineens. Roemer heeft zeker niet de gevraagde kwaliteiten van een premier. Misschien nog niet eens voor een minister. Bovendien heeft hij te maken met een te rigoureus SP-programma dat normale kiezers doorzien.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.